вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

От известно време е налична версия 13.1 на приложението Достъпност на Android, част от което е и екранният четец TalkBack. В тази версия има някои значителни промени и нововъведения. За съжаление собствениците на устройства Samsung все още нямат достъп до тях, тъй като те използват друг вариант на екранния четец, разпространяван посредством Galaxy Store. Ето кои са новите възможности в TalkBack 13.1, който се инсталира чрез Google Play магазина:

Действия за различни типове елементи в контролите за четене

Ако се фокусирате върху елемент, за който са налични допълнителни действия, вече можете да ги избирате чрез плъзгане нагоре и надолу с един пръст. Например за икона на началния екран те могат да бъдат „Преместване на елемента“, „Премахване“, „Активиране“ и така нататък.

Ако са налични действия, но като текуща контрола за четене е зададена например „Знаци“, с плъзгане нагоре и надолу с 3 пръста намерете елемента „Действия“. След като изберете някое, можете да го Активирате чрез двойно почукване с един пръст.

Нов начин за регулиране на силата на звука за достъпност

За да усилите или намалите екранния четец, задръжте един пръст върху дисплея и започнете да натискате бутоните за регулиране на звука. Ако не сте задържали пръста си върху екрана, при натискане на бутоните, ще промените силата на звука за мултимедия.

Алтернативен метод за въвеждане чрез екранната клавиатура

Когато пишете текст, след като намерите необходимата буква, докоснете дисплея с още един пръст и тя ще бъде въведена. Така можете да пишете, без да вдигате пръста си или да почуквате два пъти върху всяка буква. Тази функция е налична в Android 13 и по-нови.

Прескачане на списъци и решетки с данни

В случай, че сте попаднали в дълъг списък, решетка с данни или друг тип контейнер със съдържание, можете да плъзнете наляво или надясно с 4 пръста, за да излезете от него. Например ако се намирате в списъка с контакти в приложението „Телефон“, плъзнете с 4 пръста надясно и ще се озовете върху елемента след списъка.

Жест за Затъмняване на екрана

Когато тази функция е включена, дисплеят на устройството става съвсем тъмен и не показва съдържание. Тогава ще е нужно изцяло да разчитате на екранния четец.

В TalkBack 13.1 вече можете да зададете жест, който да включва и изключва функцията. За целта направете следното:

  1. Отворете менюто на екранния четец чрез еднократно докосване с 3 пръста.
  2. Влезте в „Настройки на TalkBack“, „Персонализиране на жестовете“.
  3. Активирайте този, чрез който искате да включвате и изключвате функцията за затъмняване.
  4. От списъка с възможности изберете „Скриване или показване на екрана“.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.