вторник 21 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Малко за българския глас на Google в Android

С радост ви съобщаваме, че най-накрая се осъществи вграждането на български синтезатор в речевата машина на Google, която е инсталирана по подразбиране на огромна част от устройствата с Android. Не толкова добрата новина е, че гласът има някои проблеми.

Той е женски и звучи поне донякъде реалистично. Текстове на кирилица се изговарят прилично при средна скорост, като се наблюдават немалко грешки по отношение на ударенията. Текстове на латиница обаче е невъзможно да се възпроизвеждат разбираемо към момента. Например My Home се изговаря като „My Ham“, Settings като „Stitis“, Weather като „Uother“ и така нататък. В резултат от това аз поне не успявам да си разпозная половината икони на приложения, които са с имена на латиница. По-долу публикувам демонстрационно видео в Youtube с текст на кирилица, качено от Костадин Колев:

Ако искате да изпробвате гласа, проверете дали на вашето устройство е инсталирано приложението Speech Services by Google. За да активирате българския синтезатор, направете следното:

  1. Влезте в приложението Настройки.
  2. Намерете „Език и въвеждане“. В зависимост от вашето устройство този раздел може да е на различно място.
  3. Отворете „Текст към реч“, „Опции за синтезиран говор“ или нещо подобно.
  4. Изберете Speech Services by Google като речева машина по подразбиране.
  5. Ще бъдете попитани дали сте сигурни. Потвърдете избора си.
  6. Като език задайте български.
  7. Препоръчително е да намалите скоростта на гласа до под 50%, в противен случай ще бъде по-трудно разбираем.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.