четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Добри практики

Каква достъпност за хора с увреждания предлага Театър Драмеди

Настоящата статия е посветена на театралното изкуство. Още от ученичка много обичам да ходя на театър. Спомням си, че едно от първите представления, на които присъствах беше „Хъшове“. В Троян често посещавам различни театрални постановки, както на самодейни състави от местните читалища, така и на гостуващи театри от различни краища на страната.

През април миналата година имах възможността да присъствам на спектакъл на Театър Драмеди. Те бяха сред участниците във Фестивал на авторския театър, който се проведе в гр. Троян. Защо ви разказвам точно за тях? Това никак не е случайно. Постановките на театър Драмеди осигуряват на живо аудио описание за незрящи.

Всички посетители с нарушено зрение имахме възможност да пипнем декорите преди представлението. А по време на спектакъла получавахме аудио описание на случващото се на сцената. Останах с прекрасни впечатления. Добих много по-реална представа за пиесата, която играха.
За да ви разкаже как е възникнала идеята и на какъв принцип се осъществява аудио описанието, по-долу ще ви представя кратко интервю с Цвета Балийска. Тя е актриса, режисьор, председател на Сдружение Творци, директор на „Фестивал на авторския театър“ – ФАТ, основател на Театър и Академия Драмеди и Playback театър „Тук и сега“, изпълнителен директор на Асоциация на частните театрални школи (АЧТШ).

Разкажете накратко за театър Драмеди.

Театър Драмеди е създаден през 2010 г., като има 2 основни линии. Едната е Академия Драмеди, където се извършва обучителният процес. Работим с деца от 7 до 21 години. Използваме изкуството, театъра, танца, творческото писане за развиване на емоционална култура, социални умения и кариерно ориентиране. В Академия Драмеди се извършва този обучителен процес чрез много смесени техники – актьорско майсторство, пластика, танц, творческо писане, медитативни техники, психо-драматични техники, артистични техники. В театър Драмеди вече се показва продукцията, която първоначално е създадена в академия Драмеди, като ние правим авторски представления. В театър Драмеди има представления, които са вече на 6-7 години. Новите спектакли, които създаваме също влизат в репертоара. Имаме 10 активни спектакъла в момента. Всички са по социално ангажирани теми.

Ако не греша, това е първият театър в България, чиито постановки са с аудио описание за хора с нарушено или напълно загубено зрение. Как се зароди идеята?

Идеята за аудио описанието дойде през 2016 година. Аз започнах да работя активно по европейски проекти. Зорница Станева ме покани да бъда експерт приложен театър за деца с нарушения на зрението. И всъщност започнах да разработвам система, която е специално от театрални техники за деца и младежи с нарушено зрение. Това продължи 5-6 години. Имахме многократни обучения, пътувахме до Англия. На едно от тях се запознахме с човек, който ни водеше тренинг по аудио описание за театър. Той самият е щатно назначен в театър в Англия и това му е работата. Показа ни основните, първите стъпки, които после бяха основа на нашата работа тук вече в България.

Разкажете малко повече за техническото изпълнение на тази задача. Как се осъществява процесът по аудио описание? Каква техника е необходима?

Осъществява се чрез техника с предаватели. Човекът, който извършва аудио описанието е на микрофон. Незрящите хора имат слушалки. Те са разположени в публиката. Ние сме много щастливи, защото има включване. Тоест спектакълът си е за всякаква публика и незрящите могат напълно равностойно да присъстват, без да се пречи на останалите зрители. Те понякога посещават театър с приятел, който им шепне на ухото. Това може до някъде да е неудобство за околните. Докато тук слушалката е в ухото и незрящият човек получава описанието, без това да нарушава комфорта на останалата част от публиката. Техниката е подобна на тази за симултанен превод. Артистът, който извършва аудио описанието е в кабина или на удобно място с микрофон. Със слушалки в ушите са незрящите хора. Те им се раздават, когато дойдат да си закупят билета или вече на влизане. Национален фонд Култура финансира закупуването на техниката, което е най-сложната и скъпа част от процеса. Имаме обучен артист. Цветина Матова от нашия екип извършва аудио описанието. Тя се подготвя за всеки един спектакъл, гледа го. Има отделен сценарий, който тя си приготвя. Всичко което не се чува, тя описва с думи – сценография, костюми, жест, мимика, невербална комуникация. И отзивите наистина са много позитивни. Незрящите хора казват, че по съвсем нов начин възприемат спектакъла. Ние от сдружение Творци сме мотивирани да предоставим и на други организации нашата техника, знанията и уменията, които имаме. За да може да е достъпно за повече хора и повече организации. Бихме се радвали това да се случи. Приветстваме други организации да се свързват с нас, за да може повече театри да предлагат тази достъпност.

Всички спектакли ли са с достъпност за зрително затруднени лица?

Ние предоставяме тази достъпност за всички представления на Театър Драмеди. Това става след предварително записване. Има контакти в нашия сайт dramedytheatre.org, както и в профилите ни в социалните мрежи. Всички спектакли са с превод, но молим желаещите да се свързват с нас със предварителна заявка, за да можем да се подготвим.

Посетителите с нарушено зрение имат възможност да пипнат декорите преди представлението. Едно прекрасно и вълнуващо преживяване преди самия спектакъл. Това отново ли е Ваша идея, как се роди тя?

Те трябва да дойдат малко по-рано, около 30 минути преди представлението. Нашият екип ги развежда из сцената, за да могат да се докоснат до сценографията. След това, когато артистът с аудио описанието говори неща, свързани със сценографията, те вече ще имат тактилен спомен. Предлагаме им да докоснат костюми, запознаваме ги с артистите. Това допълва много повече театралното преживяване. Тази идея също е от обучението.

Предлагате ли достъпност и за хора с други увреждания например за лица с нарушен слух?

Повечето проекти, които сдружение Творци осъществява, са с аудио описание и жестов превод в лицето на Силвана Павлова и фондация „Развитие и интеграция“. Партнираме си по различни проекти и се стараем да има едновременно жестов превод и аудио описание. Доста от нашите събития предлагат тази достъпност.

Освен като гостуващ театър, желаещите да присъстват на Ваши постановки къде могат да го направят? Къде в София се намира театър Драмеди?

Играем основно в София, в Нов Театър НДК. Намира се в самата сграда на НДК. Също така в Народно читалище „Николай Хайтов“. То се намира на Цариградско шосе, срещу хотел „Плиска“ в кв. Изток. Играем и на фестивали в страната. Например през юни ще сме в Сливен и Пловдив. На нашия сайт в страницата Програма ще можете да видите всички гостувания. Пътуваме колкото ни е възможно, поне няколко пъти в годината.

Сцена, на която има усмихнати момичета и момчета  на възраст между 9 и 12 години. Децата са облечени  еднакво - с черни тениски и панталони.

Да пожелаем на екипа на Театър Драмеди много бъдещи успехи. Поздравления за това, което правят по отношение на достъпността до театралното изкуство за хора с нарушено зрение и нарушен слух. Дано повече театри последват техния пример и Театър Драмеди да бъде не единственият, а един от многото с възможност за аудио описание на постановките.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете също да разгледате продуктите и услугите,, които нашата фирма предлага.

Сподели