четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Добри практики

Как Музеят на занаятите в град Троян е станал достъпен за хора със зрителни увреждания

Както всички останали, така и хората със зрителни увреждания посещават музеи, галерии и други културни забележителности. Задавали ли сте си въпроса дали те са достъпни за тази целева група?

Наличието на достъпност за хора с нарушено зрение в музеи, галерии и други културни институции е изключително важно. Това би се отразило положително като допринесе за по-голям брой посетители с увредено зрение в тези обекти. Достъпността би повишила значително мотивацията им да участват активно в културния живот и да предприемат пътувания с цел посещения на исторически и културни забележителности.

За един такъв музей ще Ви разкажа в днешната статия. За целта се пренасяме в сърцето на Балкана, в град Троян, в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Като посетител от първо лице мога смело да кажа, че този музей е достъпен за хора с остатъчно и нулево зрение. Ще опиша накратко какво и как е адаптирано в полза на незрящите и слабовиждащи хора в музея на занаятите в Троян.

За посетителите с остатъчно зрение са осигурени лупи. Благодарение на това те по-лесно могат да разгледат изложените в залите експонати. За владеещите брайловата азбука е на разположение пътеводител за музейната експозиция, отпечатан на брайл. Той дава възможност на незрящите читатели да се запознаят с представените във всяка една от залите занаяти. Какво по-хубаво от това да седнеш и сам да си прочетеш подготвен на брайл материал?

Намерено е алтернативно решение и за посетителите на музея, които не владеят брайл или просто предпочитат да възприемат информацията чрез слушане. За тях е предвидена аудио беседа, копирана на смартфон и таблет на музея. Нещо повече, налични са и експонати за разглеждане чрез допир. Така се дава възможност на незрящите да се докоснат пряко до занаятчийските произведения.

В многофункционалната зала на музея има обособено място, където посетителите с нарушено зрение могат да седнат и с помощта на пътеводителя или аудио беседата да научат повече за троянския регион и неговите забележителности. След това имат възможност да разгледат, да пипнат занаятчийски творби и така да се запознаят с произведения на някои от троянските майстори.

Достъпността за хора със зрителни увреждания в музея на занаятите в Троян е възможна след реализацията на проект „Създаване на среда за интелектуална и социална комуникация за хора със зрителни затруднения“. Проектът е финансиран от Общинска програма „Обществен форум за реализация на партньорски проекти“ и собствен принос на Музея на занаятите в град Троян.

Надявам се чрез този пример да сме вдъхновили повече културни институции да осигурят достъпност за своите посетители със зрителни увреждания. Да реализират проекти и да утвърждават инициативи с цел създаване на благоприятна среда за хората с увреждания. Приобщаването на хора със специални потребности да бъде приоритет. За много от културните институции може би това вече е, а за други скоро да стане част от управленската философия.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете също да разгледате продуктите и услугите,, които нашата фирма предлага.

Сподели