вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Как да превърнем смартфона в преносим електронен увеличител

Преносимите електронни увеличители са устройства с вградена камера и дисплей, изобразяващи обектите от околната среда, към които са насочени. Това могат да бъдат документи на хартиен носител и всякакви други повърхности, представляващи интерес за потребителя. Както подсказва името на тези устройства, основната им функция е да увеличават това, към което е насочена камерата им.

Използването на преносим електронен увеличител има своите предимства. Някои от тях са:

 • по-голяма площ за визуализиране на увеличената повърхност
 • по-бързо фокусиране
 • повече степени на увеличение
 • наличие на различни цветови схеми
 • лесно свързване към телевизор

Съвременните смартфони с Android и iOS притежават достатъчно добри камери, за да заместят донякъде електронните увеличители. В тази публикация ще обясня как да постигнете това и при двете операционни системи.

Android

Необходимо е да инсталирате приложението „Envision AI“. Можете да го изтеглите от тази страница. Повечето му функции изискват заплащането на абонаментна такса, но вградената лупа може да бъде използвана без ограничения. Ето какво е необходимо да направите:

 1. Отворете приложението „Envision AI“.
 2. След като се зареди началната му страница, намерете бутона „Magnifier“ и го активирайте.
 3. До бутона ще се появи плъзгач. Щом се фокусирате върху него, ще чуете процент. Той показва текущата степен на увеличение.
 4. При включен „TalkBack“, можете да я регулирате с клавишите за сила на звука.

Ако детайлите се виждат замъглено, променете разстоянието между тях и смартфона ви, докато автоматичното фокусиране сработи и образът стане достатъчно ясен.

iOS

За тази операционна система има два варианта. Бихте могли да използвате „Envision AI“ или вграденото в iOS приложение „Magnifier“. Ето как можете да добавите иконата му в „Control Center“:

 1. Отворете „Settings“ и влезте в секцията „Control Center“.
 2. Активирайте бутона „Customize Controls“. Ще се отвори страница с елементи, които можете да добавяте или премахвате.
 3. Намерете бутона „Insert Magnifier“ и щракнете върху него.

Така ще поставите иконата на приложението в долната част на „Control Center“. Следващия път, когато го отворите, ще можете да активирате иконата „Magnifier“ чрез него.

След като се зареди началния екран на приложението, има няколко настройки, които заслужават внимание:

 • „Zoom level“ – Определя степента на увеличение.
 • „Flashlight“ – Включва или изключва светкавицата на камерата.
 • „Filters“ – Извежда прозорец за избор на цветова схема. Налични са и плъзгачи за регулиране на яркостта и контраста.

Ако забележите, че използването на смартфона ви като електронен увеличител не ви задоволява, обмислете закупуването на отделно устройство от този тип. Фирма БГАсист предлага различни модели, които можете да разгледате от тази страница в нашия електронен магазин. Препоръчваме ви да дойдете на място в офиса ни и да изберете устройството, което наистина би удовлетворило вашите нужди.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.