вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Хардуер

Какво представляват брайловите дисплеи

Може би много от вас са чували понятието брайлов дисплей. Но тъй като в България има доста малко потребители, които си служат с такива устройства, реших да разясня накратко какво представляват и как се използват.

Най-общо казано, брайловите дисплеи преобразуват към брайл текстовата информация от екрана на потребителския компютър, смартфон или таблет. Те разполагат с определен брой клетки с възможност за показването на максимално 8 точки едновременно.

Всяка от клетките може да променя съдържанието си, в зависимост от извеждания чрез устройството брайлов текст. Това се осъществява чрез 8 игловидни пинове, които могат леко да изпъкват или да се прибират, като промяната в състоянието им създава брайловият код, който потребителят прочита чрез допир.

Цената на брайловия дисплей обикновено се увеличава заедно с нарастването на броя клетки. Основните типове са с 18, 32, 40 и 80 клетки, като съществуват и междинни разновидности.

Информацията, извеждана чрез брайловия дисплей се управлява от активния екранен четец. JAWS и NVDA за Windows, TalkBack за Android, както и Voice Over за iOS и macOS поддържат различни модели брайлови дисплеи. Ако обмисляте закупуването на такова устройство, препоръчително е да проверите съвместимостта на брайловия дисплей с екранните четци, които използвате. Това може да стане чрез тяхната документация.

Екранните четци, които поддържат работа с брайлови дисплеи разполагат с групи от настройки, определящи какво и как да бъде показвано докато потребителят се придвижва в приложенията.

В повечето случаи клетките са подредени така, че да образуват един текстов ред, съответстващ на този, върху който е фокусиран курсорът. Тъй като обикновено текстът се визуализира чрез 6-точков брайлов код, седма и осма точка служат за показване на позицията на курсора, наличието на маркиран текст и други индикации.

Повечето брайлови дисплеи разполагат с множество бутони, които служат за преместване на курсора, симулиране на кликвания с мишката, навигация между контроли, въвеждане на текст и други. Свързват се към потребителските устройства чрез USB и/или Bluetooth. По-голямата част разполагат и с вградена батерия.

Кои потребители имат нужда от брайлов дисплей?

Тези устройства се използват от много зрително затруднени в световен мащаб. Редактирането на текстове е значително по-прецизно, когато се прави с помощта на брайлов дисплей, тъй като се преминава през всеки символ по отделно и шансовете да се допусне грешка намаляват значително. Същото се отнася и за програмирането. Много разработчици, които използват екранен четец, притежават и брайлов дисплей. Ако предпочитате да възприемате информацията самостоятелно чрез брайловата азбука, вместо да разчитате изцяло на изговореното от екранния четец, това също е основателна причина да обмислите закупуването на брайлов дисплей.

В нашия каталог ще намерите няколко модела от тези устройства. Можете да ги разгледате чрез тази страница.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.