вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Хардуер

Основни разлики в работата на компютрите и по-малките умни устройства

Общоизвестно е, че по-малките компютърни устройства съдържат всички изброени в предишната публикация основни компоненти и споделят сходни принципи на работа с по-големите си събратя. Смартфоните и таблетите също имат централен и графичен процесор, постоянна и оперативна памет, запомнящо устройство и така нататък. Аналогична е ситуацията и при доста съвременни смарт часовници. Но кое е различното между конвенционалните компютри и техните по-малки конкуренти?

Краткият отговор се състои в това, че колкото по-малко е едно устройство, толкова неговите компоненти са с по-ниска производителност. Това означава по-малка изчислителна мощност, намалено количество памет, занижени изисквания към операционните системи и приложенията, за да работят добре на по-слаб хардуер.

Повечето компоненти на един смартфон, таблет или умен часовник са вградени само в един чип, наричан чипсет или System on Chip (SoC). Той няма възможност за активно охлаждане, както е при настолните компютри и лаптопите. Освен това постоянно трябва да пести батерията на устройството, тъй като тя е с доста по-ограничен капацитет в сравнение с тази на един лаптоп.

Поради това, че са разположени в малък корпус, мобилните SoC агресивно се стараят да не нагряват твърде много устройството. В противен случай има опасност от увреждане на батерията и другите съставни части. Като резултат тези чипсети не могат да работят дълго време на пълна мощност. Сходна разлика има и между така наречените Desktop CPU в настолните компютри и мобилните процесори в лаптопите. Последните са с умишлено намалена изчислителна мощност и много по-малка консумация на електричество.

По-високата производителност води до по-голямо количество разсейвана топлина, изисква повече енергия и не на последно място, различен тип инструкции и архитектура в сравнение с мобилните SoC. Затова не е Случайно, че мощните геймърски видеокарти в настолните компютри имат нужда от отделно охлаждане и консумират доста повече енергия от класически таблет.

След всичко казано може да се направи извод, че един 2,4 GHz CPU на настолен компютър е с много по-висока производителност от такъв със същата тактова честота, вграден в смартфон. Затова и мобилните устройства не използват операционни системи като Windows, които изискват много повече ресурси. По същата причина смарт часовниците не се задвижват от пълноценна версия на Android или iOS.

Ако говорим за висока производителност, скоро не се очаква лаптопите да изместят напълно настолните компютри, нито умните часовници да заменят смартфоните. Би могло да се случи с известни компромиси в бъдеще, но до толкова, колкото един таблет с Android може да се използва вместо компютър с Windows.

Особено важна е добрата оптимизация между хардуер и софтуер. Точно поради наличието й масовият потребител не усеща, че работи с по-малко производително компютърно устройство, докато използва своя смартфон.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.