вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

iOS 13 и безжичните аудио аксесоари

Във версия 13 на операционната система на Apple бяха извършени значителни промени по отношение на използването на безжични тонколони и слушалки. Те предизвикаха различно поведение на екранния четец в зависимост от модела на свързаното Bluetooth устройство.

След пускането на iOS 13.0, бяха разпространени множество по-незначителни обновявания, с цел оправянето на редица бъгове. Надявах се, че в хода на тези поправки, ще бъде обърнато внимание и на появилите се проблеми на екранния четец Voice Over с някои Bluetooth аудио аксесоари. До настоящия момент това не се случи, което ме подтикна да ви разкажа за създалата се ситуация.

Преди версия 13 на iOS, винаги когато към iPhone се свърже Bluetooth аудио устройство, говорът на Voice Over, както и всички други звуци се възпроизвеждаха чрез свързания аксесоар. В iOS 13 обаче, при използването на някои модели Bluetooth тонколони и слушалки, звукът на екранния четец се възпроизвежда от самия смартфон, а музиката чрез свързания аксесоар. Това от една страна е доста удобно, тъй като е възможно използването на екранния четец без закъсненията, причинявани от Bluetooth технологията. Но пък се натъкваме на други, не по-малко дразнещи затруднения:

 1. Когато към телефона е свързан безжичен аудио аксесоар с гореспоменатото поведение, чрез бутоните за регулиране на звука на смартфона можем единствено да контролираме силата на мултимедията, но не и тази на Voice Over. Добре е преди да включите вашето аудио устройство, да зададете оптимална сила на екранния четец чрез бутоните за регулиране на звука.
 2. Към момента не е възможно да контролираме от къде да се възпроизвежда говорът на екранния четец. При едни устройства той преминава през високоговорителя на телефона, а при други, през свързания в момента аксесоар. Това поведение се определя от различните Bluetooth чипове на аудио устройствата. Едни се възприемат правилно от смартфона, а други могат например да бъдат интерпретирани като слушалки и звукът на екранния четец да преминава през тях, въпреки че всъщност са безжични тонколони.Такова поведение би могло да е за предпочитане от някои потребители. То се наблюдава при устройствата на Ultimate Ears.
 3. Ако се използват аксесоари, които не възпроизвеждат звука на Voice Over, се наблюдава доста неприятен бъг. При старт на възпроизвеждане или смяна на мултимедията, говорът на екранния четец се усилва до 100 процента за около една-две секунди. Например, когато в момента се възпроизвежда песен и решите да я смените с друга чрез бутона за тази цел, има огромна вероятност Voice Over да „извика“ подадения към него текст и след това отново да се върне към зададената преди това сила на звука.Гореспоменатото поведение се наблюдава при Bluetooth тонколоните на JBL. Съществува начин за избягване на твърде силното говорене на Voice Over. Ето какво е необходимо да направите:
  1. Застанете върху бутона за старт на възпроизвеждането или смяна на песента (независимо напред или назад).
  2. Почукайте два пъти с 3 пръста върху дисплея, като внимавате да не изместите фокуса. Ще чуете „Speech off“. Това означава, че успешно сте заглушили говора на Voice Over.
  3. Почукайте бързо два пъти с един пръст, за да направите желаната промяна във възпроизвеждането. Така екранният четец няма да прозвучи твърде силно, тъй като говорът му е заглушен.
  4. Когато поискате, можете отново да го включите чрез двойно почукване с 3 пръста. Ще чуете „Speech on“.

Ако това от къде ще се възпроизвежда звукът на екранния четец е от огромно значение за вас, препоръчително е преди закупуване на Bluetooth аудио аксесоар, да го изпробвате в магазин заедно с вашия iPhone.

И все пак ще продължа да се надявам, че в някоя от следващите версии на iOS ще бъде добавена настройка, чрез която може да се задава от къде да се възпроизвежда звукът на Voice Over, независимо от свързаното устройство.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.