вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Как да използваме променения уеб портал за онлайн зареждане на картите за градския транспорт в София

Някои от вас вероятно използват възможността за онлайн зареждане на картите за градския транспорт в София. Така не е необходимо да се посещава пункт на Центъра за градска мобилност. В предишна публикация накратко сме обяснили процедурата, но инструкциите в нея вече не са актуални.

Напоследък в уеб портала за онлайн зареждане на картите за градския транспорт настъпиха значителни промени. Те допълнително затрудняват достъпността за екранни четци. Това ни подтикна да напишем нова публикация по темата, тъй като стъпките вече са различни.

За да заредите онлайн вашата карта за градския транспорт, трябва да имате регистрация в сайта webportal.sofiatraffic.bg. След като го отворите, има голяма вероятност той да е на английски език. За да го превключите на български, направете следното:

 1. С буква F намерете бутона „Select a language“. Това всъщност е падащо меню, чиито стойности не се съобщават от екранните четци.
 2. Натиснете Enter върху него, след това стрелка нагоре. Така ще превключите езика от английски на български.
 3. Излезте от менюто с клавиша TAB, след което отидете в началото на сайта с Control+Home. Когато започнете да се придвижвате по отделните елементи, езикът би трябвало да е променен.

За да влезете в профила си, използвайте бутона „Вход“. Ще бъдат поискани вашите имейл и парола. Можете да маркирате отметката „Запомняне на профила“, за да не се налага да се вписвате повторно на това устройство. След като натиснете отново бутона „Вход“, ще се зареди вашият профил.

С буква H намерете заглавието „Моите карти“. Под него би трябвало да се вижда тази, която използвате в момента. За да я заредите, направете следното:

 1. Натиснете бутона „Зареди нов документ“, който се намира под заглавието „Превозни документи“. Ще се покажат тези, които са налични за вашата карта.
 2. С H и Shift+H намерете документа, който използвате обикновено например „Хора с увреждания – над 71% с придружител – неползващи (П)“.
 3. За да го добавите, активирайте бутона без име под цената на документа. Ще се покаже изскачащ прозорец за избор на дата, от която да е валидна картата.
 4. Отидете в началото на сайта с Control+Home и застанете върху заглавието „Конфигурирай“.
 5. Придвижете се до полето „Дата“ и натиснете Enter върху него. То е само за четене и не позволява директно попълване чрез въвеждане на текст.
 6. С еднократно натискане на TAB ще бъдете фокусирани в календар, чрез който можете да изберете дата. Използвайте T и Shift+T, за да преминавате между отделните месеци. Натиснете няколко пъти стрелка нагоре и ще разберете върху кой сте в момента.
 7. Със стрелки надолу и нагоре изберете ден и натиснете Enter върху него.
 8. Отидете отново в началото на сайта с Control+Home. Ако всичко е наред, в полето „Дата“ би трябвало да е изписана тази, която сте избрали. В случай, че не е, опитайте отново.
 9. Натиснете бутона „Добави“ и превозният документ ще се зареди в количката. Той ще ви позволи да използвате картата в рамките на един месец.
 10. Ако всичко дотук е успешно, в страницата ще се появи линк с числото „1“. Намерете го с K или Shift+K, след което го активирайте.
 11. Под заглавието „Количка“ ще видите добавения превозен документ. Натиснете бутона „Към плащане“.
 12. В отворилата се страница въведете данните на вашата дебитна карта и завършете поръчката.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.