неделя 23 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

iOS 13: Някои улеснения, свързани с батерията

След обновяването до най-новата версия на iOS може би някои от вас са забелязали, че лентата на състоянието, където се намира индикаторът за оставащия процент батерия се открива по-трудно чрез Voice Over. Самата площ на тази област като че ли е по-малка или поне така се усеща при работа с екранния четец. Тук ще ви покажа някои улеснения, които можете да използвате, когато проверявате нивото на батерията на вашия iPhone. Накрая ще обърна внимание и върху новата настройка за оптимизиране на зареждането, която при доста потребители оказва негативно влияние върху живота на батерията.

Добавяне на „widget-а“ „Batteries“

Когато сте на началния екран („Home screen“) и плъзнете с 3 пръста надясно, ще се визуализира страницата с така наречените „widget-и“ или както на места се среща на български, „джаджи“. Това са прозорчета с различен вид полезна информация. Например, даден „widget“ може да показва метеорологичните условия в момента, друг да дава информация за текущия трафик и т. н.

В най-долната част на страницата с „widget-и“ се намира бутон с име „Edit“. Когато го активирате, ще се отвори списък с всички налични „джаджи“ и тези, които вече са активни. От тук можете да добавите „widget-а“ „Batteries“. Това става чрез бутона „Insert“ преди името му.

Можете да подреждате „джаджите“ чрез двукратно натискане и задържане на бутона „Reorder“, наличен до всяка от тях. Когато го задържите, плъзнете нагоре докато не поставите „джаджата“ на желаното място. След като приключите с подреждането, щракнете върху бутона „Done“.

„Batteries“ показва нивото на батерията на вашия iPhone, както и това на различни Bluetooth слушалки и тонколони, ако информацията е налична. От тук лесно можете да проверявате статуса на батерията без да е необходимо всеки път да търсите областта в най-горната част на екрана.

Добавяне на жест за придвижване до лентата на състоянието

В iOS 13 имаме възможност да конфигурираме жестовете и клавишните комбинации на Voice Over. Налични са и някои команди, за които по подразбиране не е зададен начин за извикване. Такъв е случаят с придвижването до лентата на състоянието. Ето как можете да зададете жест, който да изпълнява това:

 1. Отворете приложението „Settings“.
 2. Намерете „Accessibility“, „Voice Over“, „Commands“. От тук са достъпни командите, чиито жестове и клавишни комбинации могат да бъдат променяни.
 3. Влезте в „All Commands“, „Basic Navigation“ и отворете елемента „Move to Status Bar“.
 4. Активирайте бутона „Add Gesture“. Ще се визуализират всички жестове, които могат да бъдат използвани.
 5. Аз съм задал „Four finger triple tap“ (трикратно почукване с 4 пръста). Вие можете да определите друг жест, стига той вече да не се използва за някоя команда.

Ако това е така, ще бъде показано съобщение, в което е споменато името й. Най-добре е да си служите с неактивни жестове, в противен случай можете да промените начина за извикване на често използвана функция и да си създадете излишно неудобство.

За съжаление, зададената по този начин команда не може да се активира, когато сте на началния екран. Но при отворено приложение, този метод сработва нормално. Надявам се при някое от следващите обновявания на iOS това нелогично поведение да бъде коригирано.

Изключване на звука при липса на елемент

Многократно сме чували повтарящия се дрънкащ звук, когато изследваме екрана и попаднем на място, където няма контроли. Ако не ви е проблем да се лишите от този сигнал, това ще улесни намирането на лентата на състоянието в значителна степен. Ето как можете да го направите:

 1. Отваряте „Settings“, след това „Accessibility“, „Voice Over“, „Audio“, „Sounds & Haptics“.
 2. От тук могат да се включват и изключват звуците и вибрациите на Voice Over. Всеки звук може да бъде прослушван, деактивиран или да се остави само обратната връзка с вибрация (ако има такава) за конкретното събитие.
 3. Отворете елемента „No Item Discovered“. Ако натиснете бутона „Preview“, ще чуете звуковия сигнал за липса на контрола.
 4. За да го деактивирате, променете опцията „Sound“ на „off“.

Така няма да чувате този звук, когато изследвате екрана и по-лесно ще намирате лентата на състоянието в горната му част.

Оптимизирано зареждане на батерията. За или против?

Ето, че стигнахме до поредната нова настройка в iOS 13. На теория, тя би трябвало да ограничи процеса на остаряване на батерията, като запази нейния капацитет максимално дълго. Това става чрез предвиждане на навиците на потребителя.

Например, ако оставяте телефона да се зарежда в 12 през нощта и го изключвате в 8 сутринта, системата ще сметне това за обичайна практика и през повечето време устройството ще бъде с ниво на батерията от около 80 процента, вместо очакваните 100. Известно време преди да го изключите, то ще добави и останалите 20. Какво става обаче ако нямате обичаен времеви интервал за зареждане?

Това, което крайният потребител вижда е, че батерията е напълно заредена, а всъщност устройството самостоятелно се опитва да прецени колко от зареждането да бъде спестено. Така се цели намаляване на времето, в което батерията е заредена напълно и в следствие на това, предотвратяване на по-бързото й износване.

Като резултат от факта, че след обновяването до iOS 13 тази настройка е включена по подразбиране, при много потребители в световен мащаб се получи значително намаляване на времето, в което смартфоните им са работоспособни. Ако вие не сте забелязали по-бързо изтощаване на батерията, можете да оставите тази настройка включена. Ако има съществена промяна обаче, доста е вероятно да е породена от оптимизираното зареждане.

Преди да пристъпите към изключването на тази функция, можете да погледнете подробната статистика за използването на батерията в раздел „Battery“ в настройките на вашия iPhone. Ако там всичко изглежда наред, ето как да изключите оптимизираното зареждане:

 1. Отворете „Settings“, „Battery“, „Battery Health“.
 2. Намерете опцията „Optimized Battery Charging“ и променете стойността й на „off“.
 3. Потвърдете промяната чрез бутона „Turn Off“.

Вече устройството ви ще се зарежда така, както преди появата на тази функция.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.