вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Google Keep – едно удобно приложение за създаване на напомняния

В напрегнатото ни ежедневие ангажиментите се сипят един след друг и понякога се случва да забравим някоя важна уговорка. В такава ситуация на помощ идват множеството приложения, чрез които можем да си създаваме напомняния.

Тук ще си поговорим по-конкретно за Google Keep. Това е безплатно приложение с варианти за Android и iOS. За да го използвате е необходимо да имате Google профил. Всички изброени по-долу имена на елементи и команди, които са на английски, се отнасят за версията на Google Keep за iOS.

Чрез бутона в горната лява част на началния екран можете да отворите менюто. От там имате възможност да изберете дали да се показват всички бележки („Notes“) или само тези с напомняния („Reminders“). След като зададете да се визуализират всички бележки, Можете да създавате следните видове чрез бутоните в долната част на екрана:

  • Текстова бележка (note). Ако използвате iOS с екранния четец VoiceOver, най-добре е да пишете в полето за заглавие („Title“). В противен случай при обхождане на списъка, преди текста на всяка бележка ще чувате „Null“. Това не важи за Android.
  • Списък (list). Можете да добавяте и премахвате елементи, а когато сте готови, да скриете отметките от менюто „Опции за списъци“ („More options“). Така ще се получи обикновена текстова бележка с добавените преди това елементи. Функцията е подходяща за създаване на списък за пазаруване.
  • Бележка с рисунка (drawing note). Тук имате възможност да рисувате с пръст по дисплея. За да използвате функцията в iOS, необходимо е временно да изключите VoiceOver. За TalkBack в Android това не е нужно.
  • Аудио бележка (audio note). След като натиснете бутона за създаване, приложението ще започне да записва. Казаното от вас ще бъде преобразувано към текст, а записът също се запазва. За да работи коректно функцията в iOS с нашия език, необходимо е да зададете този на приложението да бъде български. За да го направите, влезте в Settings, „Google Keep“, опцията „Language“.
  • Фото бележка (image note). Тук имате възможност да добавите изображение или да направите нова снимка, която да използвате за подсещане.

След като сте влезли в някоя бележка, можете да натиснете бутона „Фиксиране“ („Pin“) в горната част на екрана. Така тя ще се показва най-отгоре в списъка.

Към всяка създадена бележка имате възможност да зададете напомняне. Това става чрез съответния бутон, точно до този за фиксиране („Pin“). Напомнянето се настройва за определена дата и час. След като ги зададете, трябва да натиснете бутона „Запиши напомняне“ („Save reminder“). Щом датата и часът настъпят, ще получите известие с текста на бележката.

Имате и възможност да направите така, че да получите подсещане, когато отидете до определена локация. Не съм тествал тази функция и не знам до колко е надеждна, но не пречи да я изпробвате.

За да премахнете някоя бележка, влезте в нея, изберете меню „Действие“ („Actions“) в долната дясна част на екрана, след което активирайте командата „Изтриване“ („Delete“).

Изтегляне на Google Keep

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.