вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Функции на NVDA и JAWS, които улесняват използването на Bluetooth аудио устройства

Безжичните слушалки и тонколони с Bluetooth навлизат все повече в нашето ежедневие. Това подтиква някои потребители да се изкушат да ги използват в Windows заедно с екранен четец. Съществуват обаче известни неудобства.

При повечето Bluetooth аудио устройства се наблюдават закъснения, прекъсвания или препуквания на звука, докато екранният четец говори. При слушане на музика или друго мултимедийно съдържание обаче, не се наблюдава такова поведение. Какви са причините?

При възпроизвеждане, говорителите на Bluetooth устройството са постоянно включени и ако използвате екранния четец тогава, няма да има прекъсвания, изяждане на първите букви от съобщения и така нататък. Обикновено след като спрат да получават аудио сигнал, слушалките и тонколоните с Bluetooth изключват своите говорители, за да пестят батерия. Когато екранният четец подаде аудио сигнал към свързаното устройство, на него му трябва малко време, за да премине в режим на възпроизвеждане. От там идват проблемите със звука.

Те се наблюдават също при някои звукови карти на лаптопи и безжични слушалки с USB 2,4 GHz предаватели. Инструкциите в тази публикация са приложими и за тези устройства.

Екранните четци NVDA и JAWS имат функции за възпроизвеждане на нулев аудио сигнал, който държи включени говорителите на свързаните Bluetooth слушалки или тонколони. Така се премахват проблемите със звука, с изключение на по-бавната реакция на екранния четец. Колко ще са големи закъсненията зависи от конкретното устройство. В някои случаи те почти не се усещат.

Има лек недостатък при използването на тези функции. То предизвиква малко по-бързо изтощаване на батерията на свързаните слушалки или тонколони. Нулевият аудио сигнал държи говорителите включени, докато екранният четец е активен.

NVDA

Налична е добавка, която се нарича BluetoothAudio. Можете да я изтеглите директно от официалния сайт с добавки за NVDA. След като я инсталирате и рестартирате екранния четец, добавката ще започне да работи.

Когато свържете Bluetooth аудио устройство, използването му с NVDA ще е съвсем приемливо. Стига да няма твърде големи забавяния в реакциите на екранния четец, които BluetoothAudio не би могла да коригира.

Ако искате да деактивирате добавката, можете да я изключите или премахнете. За целта направете следното:

  1. Отворете менюто на NVDA с Insert+N.
  2. Влезте в „Инструменти“, „Управление на добавките“.
  3. От списъка изберете „Bluetooth Аудио“.
  4. С TAB се придвижете до бутона „Изключи добавката“ или „Премахни“.
  5. Натиснете бутона „Затвори“. Ще бъдете подканени да рестартирате NVDA.

JAWS

За този екранен четец има специална настройка, която трябва да се включи. Ето какво е необходимо да направите:

  1. Влезте в менюто на JAWS с Insert+J или Alt, ако е изведен прозорецът на екранния четец.
  2. Отворете „Utilities“, след това „Settings Center“.
  3. Изберете раздела „User“ и го разгънете със стрелка надясно.
  4. Със стрелка надолу се придвижете до опцията „Avoid speech cut off when using Bluetooth headphones or some sound cards“. Включете я с клавиша интервал.
  5. С TAB намерете бутона „OK“ и го натиснете.

Когато свържете Bluetooth аудио устройство и JAWS е стартиран, вече няма да има проблеми със звука. С изключение на по-големите закъснения при някои слушалки и тонколони, които функцията не може да коригира.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.