неделя 23 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Има различни начини за изрязване на аудио файлове в Windows. Тук ще опиша как се прави това с безплатното приложение Audacity.

В предишна публикация вече сме се спирали върху използването на mp3DirectCut за същата цел. Audacity обаче има някои предимства. Ето кои са те:

 • Приложението е частично преведено на български;
 • Не се изисква инсталиране на допълнителна добавка за екранния четец NVDA;
 • Работата с Audacity е по-интуитивна;
 • Има много повече функции в сравнение с mp3DirectCut.

За да инсталирате Audacity, влезте в официалната страница за изтегляне и свалете най-новата версия за Windows. Инсталацията е стандартна, така че няма да се спирам върху нея.

След като инсталирането завърши, стартирайте Audacity. Ще се покаже приветстващ екран. Ако искате той да не се появява отново, изберете отметката „Това да не се показва повече при стартиране“ и активирайте бутона „OK“.

Клавишни комбинации

По-долу ще изброя тези, които са необходими за изрязването на файл. Ето кои са те:

 • Control+O – Отваряне на файл;
 • Интервал – Пускане и спиране на възпроизвеждането;
 • Home – Преместване в началото на файла;
 • End – Преместване в края на файла;
 • Control+2 – Преминаване към стандартния интервал за превъртане със стрелки наляво и надясно, който зависи от дължината на заредения файл;
 • Control+1 – Намаляване на интервала за превъртане;
 • Control+3 – Увеличаване на интервала за превъртане;
 • X – Пускане и спиране на възпроизвеждането, като по време на него се премества и курсорът;
 • Стрелка наляво – Превъртане назад във файла;
 • Стрелка надясно – Превъртане напред във файла;
 • Знак точка – Превъртане напред с една секунда;
 • Знак запетая – Превъртане назад с една секунда;
 • Shift+Знак точка – Превъртане напред с 15 секунди;
 • Shift+Знак запетая – Превъртане назад с 15 секунди;
 • Shift+J – Маркиране от началото на файла до позицията на курсора;
 • Shift+K – Маркиране от позицията на курсора до края на файла;
 • Delete – Изтриване на избраното съдържание.

Изрязване на аудио файл

 1. Докато сте в основния прозорец на Audacity, натиснете Control+O. Ще се отвори стандартен прозорец за избор на файл.
 2. Намерете този, който искате да изрежете и го отворете с Enter.
 3. След като файлът бъде зареден, можете да натиснете интервал, за да стартирате възпроизвеждането. Използвайте същия клавиш, за да го спрете. Когато обаче отново натиснете интервал, възпроизвеждането ще започне отначало.
 4. Ако искате при просвирване на файла да се премества и курсорът, използвайте буквата X за спиране на възпроизвеждането. В този случай, когато отново натиснете интервал или X, просвирването ще започне от мястото, където сте спрели.
 5. Можете да се придвижвате във файла, докато той се възпроизвежда или е на пауза. Използвайте клавишите за знак точка и знак запетая, за да превъртате с 1 секунда напред или назад. Ако към някой от тях прибавитеShift, интервалът ще е 15 секунди.
 6. Със стрелки наляво и надясно можете да превъртате с по-малък или по-голям интервал. Той се определя в зависимост от дължината на заредения файл и не е строго фиксиран. Изпробвайте превъртането със стрелки наляво и надясно, ако искате максимално прецизно да определите началото на изрязвания файл.
 7. В случай, че интервалът на превъртане не ви устройва, натиснете един или няколко пъти Control+1, за да го намалите или Control+3, за да го увеличите. Можете също да натиснете Control+2, което задава стандартен интервал на превъртане, чиято дължина отново зависи от продължителността на файла. Ако той не ви е от полза, коригирайте го с Control+1 или Control+3.
 8. За да изпробвате промяната, натиснете няколко пъти стрелка наляво или надясно, след което включете възпроизвеждането с интервал или X.
 9. Щом се придвижите до желания момент във файла, от който да започне изрязването, натиснете Shift+J. Така ще маркирате съдържанието от началото на файла до позицията на курсора.
 10. Използвайте клавиша Delete, за да изтриете избраното съдържание.
 11. Ако натиснете Home и след това интервал или X, ще се уверите, че файлът вече започва от избрания момент.
 12. Използвайте различните начини за превъртане, за да се придвижите до края на съдържанието, което искате да бъде изрязано.
 13. След като прецизно определите къде да свършва файлът, натиснете Shift+K, за да маркирате от позицията на курсора до края.
 14. Използвайте клавиша Delete, за да изтриете избраното съдържание. Така файлът вече ще бъде с начало и край, определени от вас.
 15. Ако искате да отмените изтриване, натиснете Control+Z.

За да запишете изрязания файл в MP3 формат, направете следното:

 1. Влезте в меню „Файл“ с клавиша Alt.
 2. От там изберете „Export“, „Export as MP3“. Ще се отвори стандартен прозорец за запис на файл с някои допълнителни параметри.
 3. С неколкократно натискане на TAB намерете опцията „Качество“. Задайте „Insane 320 kbps“, освен ако не ви е необходимо друго.
 4. Уверете се, че каналите са стерео.
 5. Натиснете бутона „Запиши“. Ще се покаже прозорец за попълване на информация за аудио файла.
 6. Ако не искате той да се появява повече, включете отметката „Don’t show this when exporting audio“ и натиснете бутона „OK“. Едва тогава ще започне експортирането на изрязания файл.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.