четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

JAWS: Как да изключим изговарянето на командните клавиши

Потребителите, които използват екранния четец JAWS, са свикнали със склонността му да изговаря клавиши като Control, TAB и Enter. Това обаче може да е ненужно или досадно, когато сме напълно сигурни кой клавиш натискаме.

В тази публикация ще обясня как може да се спре изговарянето на командните клавиши. За целта направете следното:

 1. Влезте в менюто на JAWS с Insert+J или Alt, ако е изведен прозорецът на екранния четец.
 2. Отворете „Utilities“, след това „Settings Center“.
 3. Със стрелка надолу намерете раздела „Keyboard“ и го разгънете със стрелка надясно.
 4. Изберете „General“ и отново натиснете стрелка надясно.
 5. Придвижете се до опцията „Manage key labels“ и я активирайте с интервал. Ще се отвори прозорец, в който има списък с имена на клавиши. От тук може да се определя дали и по какъв начин те да бъдат изговаряни при натискане.
 6. Изберете име на клавиш, чието докладване искате да промените.
 7. Натиснете TAB и активирайте бутона „Toggle Mute“.
 8. След като се върнете в списъка, статусът на избрания клавиш вече ще е „Mute“ вместо „Speak“.
 9. При някои клавиши като Control и Windows, този метод не сработва. При натискане на „Toggle Mute“ бутона се показва съобщение, че клавишът не може да бъде заглушен. В такъв случай вместо „Toggle Mute“, натиснете бутона „Change Label“.
 10. Ще се озовете в текстово поле, чрез което можете да изтриете етикета на избрания клавиш или да зададете нов. След като промените текста, натиснете Enter.
 11. Изпълнете стъпки от 6 до 10 и за другите клавиши, чието изговаряне от JAWS искате да промените.
 12. След като направите всички настройки, натиснете бутона „OK“.
 13. За да сте сигурни, че промените ще се запазят, в прозореца „Settings Center“ първо активирайте бутона „Apply“ и след това „OK“.

При натискане на някой от командните клавиши като Enter и Escape, те вече ще се изговарят според направените от вас настройки.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.