вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Едно удобно мобилно приложение за слушане на радиа от България

Съществуват множество мобилни приложения, които предлагат възможност за слушане чрез интернет на хиляди подбрани радиа от цял свят. Някои имат доста функции и са по-удобни за използване с екранен четец, а други не чак толкова.

Приложението Онлайн радио България се отличава от повечето други по това, че е с опростен дизайн, интерфейсът е на български и включва много FM станции от страната, както и немалко онлайн такива. В списъка присъстват имена като BTV радио, City, Darik, Energy, Jazz FM, Melody, N-Joy, Nova News, Radio 1, Vitosha, Zorana и много други. Включени са и не толкова популярни онлайн радиа.

Станциите се зареждат бързо и по-известните, които тествах се просвирват безпроблемно. Онлайн радио България има версии за Android и iOS.

В горната част на приложението са разположени неговите основни раздели:

  • „Станции“ – Тук можете да видите всички радиа.
  • „Жанрове“ – Съдържа списък, чрез който по-лесно бихте могли да намерите предпочитано от вас радио.
  • „Градове“ – Филтриране на станциите по населени места.
  • „Наскоро“ – Тук се показва списък с радиата, които сте слушали до момента. От този раздел лесно можете да пуснете станция, която преди това ви е харесала.
  • „Любими“ – Позволява добавянето на предпочитани радиа.

Въпреки опростения си интерфейс, приложението Онлайн радио България има някои проблеми с достъпността за екранен четец. Те не създават голямо неудобство, но все пак е добре да сте наясно, че съществуват.

Особености в Android

В горната дясна част на основния екран има два ненаименувани бутона. Можете да ги различите само чрез звуците, които екранният четец TalkBack издава, когато се озовете върху тях. Първият бутон е за търсене на определена станция, а вторият – за отваряне на менюто. Може би най-полезната команда в него е „Настройте време за паузиране“. Чрез нея бихте могли да определите след колко минути да спре възпроизвеждането на текущата станция.

В долната лява част на основния екран се показва името на радиото, както и възпроизвежданата в момента песен (ако станцията поддържа това). В долната дясна част са разположени 3 ненаименувани бутона. Когато се озовете върху тях, ще чувате само звуци отстрана на TalkBack. Първият е за пускане и спиране на възпроизвеждането, вторият – за добавяне на станцията в раздела „Любими“, а третият е за споделяне на радиото в социалните мрежи.

Особености в iOS

Интерфейсът на приложението за мобилната операционна система на Apple е напълно идентичен с този в Android. Негативно различие е, че ако използвате екранния четец Voice Over, бутоните в горната и долната дясна част на приложението не се засичат въобще. В текущата версия те не могат да бъдат активирани с включен Voice Over. Останалата функционалност е достъпна.

За да намерите предпочитано от вас радио, можете да използвате раздела „Станции“ или филтрирането по жанрове и градове. Към момента всички радиа в приложението са 196, така че при повече желание, можете да прегледате и целия списък. Последно възпроизвежданите станции ще се показват в раздела „Наскоро“, който съвсем спокойно може да служи като списък с предпочитани радиа.

Въпреки непълната достъпност за екранните четци, реших да ви представя това приложение заради опростения му дизайн, множеството радиа от страната, бързината на зареждане на станциите и фактът, че менюто е на български. Всичко това прави Онлайн радио България подходящо за начинаещи потребители или за такива, които просто искат да си пуснат определено радио без много усилия.

Изтегляне на приложението

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.