вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 10: Задаване на приложения по подразбиране

В операционната система на Microsoft е налична удобна възможност за задаване на приложения по подразбиране, които да отварят определени типове файлове. Например можете да изберете плейър за аудио съдържание, такъв за видео, уеб браузър по подразбиране и така нататък.

След като зададете предпочитанията си, файловете от даден тип ще се отварят чрез избраната от вас програма. Например всички видеа ще се зареждат с VLC media player, музиката с Foobar2000, а уеб страниците с Google Chrome. Ето какви типове приложения можете да зададете по подразбиране:

 • Имейл клиент;
 • Карти (навигационно приложение);
 • Музикален плейър;
 • Програма за преглеждане на снимки;
 • Видео плейър;
 • Уеб браузър.

За да конфигурирате предпочитанията си, направете следното:

 1. От менюто Старт отворете „Настройки“.
 2. Намерете раздела „Приложения“ и влезте в него.
 3. Отворете секцията „Приложения по подразбиране“.
 4. С TAB се придвижете например до „Уеб браузър“ и натиснете Enter. Ще се отвори прозорец за избор на приложение.
 5. Намерете предпочитаното от вас и натиснете Enter.
 6. Понякога Windows настоява да използвате програмите на Microsoft, които са вградени в операционната система. По тази причина може да бъдете подканени да потвърдите избора си. Ако е необходимо, направете го.
 7. Повторете същите стъпки с всеки друг тип приложение, който искате да зададете.

След като направите желаните промени, можете съвсем спокойно да затворите „Настройки“. Предпочитанията ви ще бъдат запаметени автоматично.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.