вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Foobar2000 е лек музикален плейър, който поддържа всички популярни аудио формати. Разработва се активно и има множество настройки и функции. Тук ще се спра върху версията му за Windows.

Основното предимство спрямо Winamp е, че програмата е малка и работи много по пъргаво. Когато отворите файл чрез нея, не се усеща почти никакво забавяне, което не може да се каже за Winamp. Недостатъкът е, че клавишните комбинации трябва да се задават ръчно. По-долу ще ви покажа как става това.

За да свалите най-актуалната версия на плейъра, посетете официалната страница за изтегляне на Foobar2000, намерете заглавието „Latest stable version“ и последвайте връзката за сваляне. При инсталацията можете да оставите настройките по подразбиране. Приложението си създава икона на работния плот. След стартиране на Foobar2000, ще се озовете в списъка с файлове за възпроизвеждане.

Ако програмата не е зададена като музикален плейър по подразбиране, можете да отворите файл чрез нея посредством командата „Play in foobar2000“ от контекстното меню. За да зададете основните клавишни комбинации, направете следното:

 1. Докато сте в основния прозорец, Отворете „Preferences“ от меню „File“.
 2. Намерете списъка с разделите и със стрелка надолу се придвижете до „Keyboard Shortcuts“.
 3. Открийте бутона „Add new“ и го активирайте. Така се добавя неконфигуриран бърз клавиш.
 4. След полето за филтриране ще намерите дървовиден списък с всички възможни функции, които могат да бъдат задействани чрез клавиатурата. Придвижете се със стрелка надолу например до командата „Play or Pause“ в раздела „Playback“.
 5. След еднократно натискане на TAB ще се озовете в поле с описание на избраната команда. Тук е необходимо да натиснете клавиша, с който желаете да извиквате маркираната чрез списъка функция, в случая пускане или пауза на възпроизвеждането. При мен това става с буквата C, но вие можете да изберете различен клавиш или комбинация, за които знаете, че не се използват от друго приложение например активния екранен четец.
 6. След като натиснете желания бърз клавиш в полето с описанието на функцията, той вече е зададен. Можете да добавите нов чрез бутона „Add new“, след което да повторите стъпки 4 и 5.
 7. Преди бутона „Reset all“ ще намерите списък с всички зададени до момента бързи клавиши, включително и тези по подразбиране.
 8. След като приключите с настройването, запазете промените чрез бутона „OK“.

За ваше улеснение по-долу публикувам списък с допълнителните бързи клавиши, които аз съм задал за Foobar2000. С изключение на първия, всички останали са за елементи от раздела „Playback“ в дървовидния списък с функции.

 • Отваряне на папка (Add folder) – Control+Shift+F;
 • Старт или пауза на възпроизвеждането (Play or pause) – буква C;
 • Предишен аудио файл (Previous) – Control+Стрелка наляво;
 • Следващ аудио файл (Next) – Control+Стрелка надясно;
 • Връщане с 5 секунди назад (Back by 5 seconds) – Shift+Стрелка наляво;
 • Връщане с 1 минута назад (Back by 1 minute) – Control+Shift+Стрелка наляво;
 • Превъртане с 5 секунди напред (Ahead by 5 seconds) – Shift+Стрелка надясно;
 • Превъртане с 1 минута напред (Ahead by 1 minute) – Control+Shift+стрелка надясно;
 • Усилване на звука (Volume / Up) – Control+Стрелка нагоре;
 • Намаляване на звука (Volume / Down) – Control+Стрелка надолу;
 • Разбъркване на реда за възпроизвеждане (Order / Shuffle) – буква S;
 • Безкрайно повтаряне на текущия аудио файл (Order / Repeat (track)) – буква R;
 • Връщане към реда на просвирване по подразбиране (Order / Default) – буква D;

Забележка: Повторното натискане на някой от бързите клавиши за промяна на реда при възпроизвеждане не изключва съответната функция. Ако искате да се върнете към подредбата по подразбиране, натиснете буквата D, освен ако не сте задали друго.

Екранният четец NVDA има някои вградени клавишни комбинации за Foobar2000, които се отнасят до текущия аудио файл. Ето кои са те:

 • Докладване на изминалото време – Control+shift+E;
 • Съобщаване на оставащото време – Control+Shift+R;
 • Докладване на общата продължителност на файла – Control+Shift+T.

Забележка: Тези бързи клавиши на NVDA работят само със стандартното форматиране за лентата на състоянието на Foobar2000.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.