неделя 23 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Клавишни комбинации и жестовеРъководства

iOS: Жестове на VoiceOver, за които може би не знаете

VoiceOver е екранният четец в iOS, аналог на TalkBack в Android. Когато е активен, жестовете за управление на смартфона са различни от тези по подразбиране и позволяват на човек с нарушено зрение свободно да си служи с устройството.

Със сигурност iOS потребителите, които използват VoiceOver са запознати с основните жестове за предвижване до предишен и следващ елемент, както и с тези за скролиране. Можете да разгледате и материала за Управление на VoiceOver с използване на шайбата в официалния сайт за поддръжка на Apple. Тук ще си поговорим обаче за жестовете, които не се използват толкова често, а могат да бъдат полезни. Ето някои от тях:

 • Докосване с четири пръста в горната част на екрана – Избира първия елемент от текущия прозорец.
 • Докосване с четири пръста в долната част на екрана – Избира последния елемент от текущия прозорец.
 • Плъзгане с два пръста нагоре – Изговаря всички елементи от екрана, започвайки от горната част.
 • Плъзгане с два пръста надолу – Изговаря всички елементи от екрана, започвайки от избрания.
 • Докосване с два пръста – Пауза или продължаване на прочитането на текущия текст.
 • Докосване с три пръста – Изговаря информация за маркирания елемент, например позиция в списък и местоположение върху екрана.
 • Трикратно почукване с един пръст – Симулира докосване и задържане на избрания елемент. Ако използвате този жест на началния екран и сте маркирали някое приложение, ще се отвори контекстно меню. Например ако почукате трикратно с един пръст върху Weather, ще се появи списък, чрез който бихте могли да промените текущия град, без да отваряте приложението.
 • Двукратно почукване с два пръста – Започване или спиране на текущото действие. Това може да е старт или пауза на възпроизвеждане, таймер или хронометър, заснемане в приложението Camera. Когато на заден фон се просвирва някакво аудио съдържание, чрез този жест можете да го пускате и поставяте на пауза, без да търсите съответния бутон.
 • Двукратно плъзгане наляво и надясно с два пръста – Скриване на предупредително съобщение или връщане към предишния екран. Жестът не работи в някои външни приложения, но спокойно може да се използва в тези, разработени от Apple.
 • Двукратно почукване с два пръста и задържане – Преименуване на елемент. Изчакайте, докато чуете три еднакви звукови сигнала, след което ще се отвори прозорец за задаване на етикет. Тази функция е полезна, когато в някое приложение има ненадписани бутони или искате да зададете по-подходящо според вас име на дадена контрола.
 • Двукратно почукване с три пръста – Изключване или включване на говора на VoiceOver. Когато той е изключен, ще чувате само звуците на екранния четец (ако не са спрени).
 • Трикратно почукване с три пръста – Включване или изключване на така наречената „Екранна завеса“ („Screen Curtain“). Когато тази функция е активна, на дисплея не се изобразява нищо. Потребителят може да използва устройството като разчита на говора и звуковите сигнали на VoiceOver. Така се спестява от заряда на батерията.
 • Двукратно почукване с един пръст и задържане – Използване на стандартен жест. Изчакайте, докато чуете характерния за тази функция звуков сигнал. След това използвайте стандартния жест, който бихте изпълнили, ако VoiceOver не е активен. Когато вдигнете пръста си, жестовете на екранния четец ще се възстановят. Например за да промените стойността на плъзгач, вместо да плъзгате с един пръст нагоре или надолу, изберете плъзгача, докоснете двукратно и задръжте, след което плъзнете наляво или надясно.
 • Трикратно почукване с два пръста – Отваряне на прозореца за избор на елемент („Item Chooser“). В него се показват всички контроли от текущия екран. В горната част е налично и поле за търсене.

Можете да превключвате към предишното или следващото активно приложение, без да е необходимо да отивате на началния екран или да отваряте „App Switcher“. Това става чрез плъзгане наляво или надясно с четири пръста. Например ако в момента използвате Facebook, а преди това сте били в Mail, можете да се върнете към него чрез плъзгане надясно с четири пръста.

VoiceOver разполага с тренировъчен режим. Когато той е включен, ще бъде изговаряно предназначението на всеки жест, който изпълните. Определената за него функция обаче няма да се задейства. Това би могло да ви помогне по-лесно да запомните за какво служат различните жестове. В тренировъчния режим на VoiceOver се влиза чрез двукратно почукване с четири пръста. Излиза се по същия начин.

Забележка: За да работят всички гореописани жестове, необходимо е да не сте променяли предназначението им от раздела „Commands“ в настройките на VoiceOver.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.