вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Android срещу iOS – Предимства и недостатъци

Тази статия има за цел да сравни двете най-популярни мобилни операционни системи и да ви помогне да направите информиран избор. Няма да бъде излъчен победител, тъй като и двете имат своите предимства, въпрос на финансови възможности и лични предпочитания е коя от тях ще изберете. Сравнението ще бъде направено по някои основни критерии, които обикновено определят избора на смартфон.

1. Цена на устройствата

Android

Тук ситуацията е определено благоприятна. Има стотици модели телефони с тази операционна система на популярни брандове като Samsung, Nokia, Google и др. През последните години множество китайски производители, сред които Huawei и Xiaomi завоюваха значителен пазарен дял заради множеството техни модели, които предлагат високи параметри на по-приемливи цени.

По отношение на ценовия клас, Android предлага огромен избор. Но ако искате да сте удовлетворени от използването на телефона си, аз препоръчвам да се спрете върху устройство от среден или висок клас, тъй като параметрите и качеството на изработката са по-добри, сроковете за софтуерна поддръжка – по-дълги, а всичко това предполага по-безпроблемна работа.

iOS

Както някои от вас може би знаят, доста ограничен брой устройства са с тази операционна система. Това са телефоните iPhone на компанията Apple. Таблетите няма да бъдат обсъждани в този материал.

Дългогодишна тенденция е мобилните устройства на Apple да имат по-висока цена от конкурентите си. През последните години обаче, разликата в цените на високия клас телефони с Android и на iPhone се стопи и вече е пренебрежимо малка. Apple по традиция не произвежда устройства от среден и нисък клас, затова ако искате модел от най-новото поколение на този производител, необходимо е да си подготвите между 1500 и 2000 лв. за по-нискобюджетния модел iPhone XR.

2. Удобство и интуитивност

Android

При нея обикновено интерфейсът на системата е преведен на български, както и този на повечето приложения. Инсталирането на такива, които не присъстват в официалния Google Play магазин е улеснено, което дава възможност за използването на пиратски варианти. Това не е препоръчително, тъй като с всяка инсталация на нелицензиран софтуер рискувате заразяване на устройството с вируси.

На теория, за тази операционна система има повече безплатни приложения, от колкото за iOS. Друг е въпросът колко от тях са достъпни за екранните четци. При Android е налична възможността за разширяване на паметта на устройството чрез MicroSD карта, което липсва в смартфоните на Apple. Файловете на телефона са достъпни, а добавянето на музика и рингтонове е съвсем интуитивно. Има много повече възможности за персонализация на интерфейса на операционната система – теми, промяна на менюта, цветови схеми и т. н. Могат да се прехвърлят файлове посредством Bluetooth технологията.

iOS

Недостатък при нея е, че интерфейсът на операционната система не е преведен на български. Това не се и предвижда в близко бъдеще. Доста от популярните приложения също не поддържат този език. За сметка на тези несъвършенства, интерфейсът е интуитивен и с новите модели смартфони не се появяват големи различия, така че не е необходимо постоянно да се адаптирате към значителни промени.

Повечето популярни приложения за Android имат и своя аналог в iOS. Примерите са много, но ето някои от тях: Facebook, Viber, Skype, Youtube, Google Maps, Spotify, Dropbox и др.

При iOS инсталирането на приложения, които не присъстват в магазина App Store е затруднено в значителна степен. Поради затворения характер на операционната система на Apple, не могат да се правят кой знае какви персонализации на интерфейса. Файловете на телефона не са достъпни и ако искате да съхранявате документи и музика, необходимо е да използвате облачна услуга като iCloud, Dropbox, OneDrive и т. н.

Чрез приложението iTunes можете да добавяте музикални файлове и рингтонове в телефона, но интерфейсът му в Windows не е съвсем интуитивен. Понякога iTunes изисква да изтриете старата си музикална колекция, за да добавите нови файлове в нея.

При рингтоновете ситуацията също не е розова. Най-лесният начин е да се купуват чрез iTunes Store, като цената на един е около 2 лв. Другият вариант е да изрежете част от музикален файл, не по-дълга от 40 секунди, да го превърнете в M4R формат чрез онлайн конвертор и да добавите вече създадения рингтон в телефона посредством iTunes.

При смартфоните на Apple, Bluetooth технологията не може да се използва за трансфер на файлове. По-скоро служи за свързването на различни периферни устройства като слушалки и преносими тонколони, които я поддържат.

3. Работа с екранен четец

Стигнахме до един от най-важните аспекти при избора на смартфон с Android или iOS. Много потребители с нарушено зрение използват т. нар. екранни четци, за да взаимодействат с устройството. Те представляват приложения, които позволяват на хора с напълно липсващо зрение да използват пълноценно смартфон като работят с различни приложения, конфигурират настройките им и тези на операционната система. Това се осъществява чрез промяна на основните жестове за управление на телефона. Няма да се спирам подробно върху това. За по-незапознатите е достатъчно да знаят, че екранните четци позволяват изследване на елементите от дисплея чрез докосване. Всяка контрола (икона, текст, елемент от списък) бива прочитана щом застанем с пръст върху нея. За да я активираме, почукваме бързо два пъти върху екрана. Това е валидно и за двете операционни системи.

android logoAndroid

Ако използвате екранен четец, необходимо е доста да внимавате при избора на телефон с тази операционна система. Поради отворения характер на Android, всеки производител може да променя елементите й както намери за добре. В резултат има модели, които въобще не са съобразени с изискванията за използване с екранен четец. Такива модели имат брандовете Huawei, Lenovo, LG и т. н.

Производители, които се стараят да поддържат високо ниво на достъпност са Samsung, Google, Nokia. Към тях могат да се добавят и моделите с чист Android на други производители като Xiaomi и Motorola.

При тази операционна система, огромен плюс за българския потребител е наличието на речеви синтезатори, които поддържат нашия език. Това са Vocalizer Daria, eSpeak и най-висококачественият, SpeechLab 2.0.

Най-масово използваният екранен четец е TalkBack, който е част от приложението Пакет за достъпност за Android. Работата с TalkBack не е чак толкова интуитивна. Понякога се усещат забавяния, дори и при висок клас смартфони. Случва се и екранният четец да забие, като телефонът става временно неизползваем. Освен това, при Android няма абсолютна гаранция, че всяка нова функционалност ще бъде пълноценно използваема чрез екранен четец.

logo iphoneiOS

При нея екранният четец е единствен и се нарича Voice Over. Работата с него е доста интуитивна, а жестовете почти не се различават от тези при Android. Значителен недостатък е, че не е наличен български речев синтезатор, който да изчита текстовото съдържание. Има 3 руски гласа, които се използват. Това са Vocalizer Katya, Milena и Yuri. По мое мнение най-разбираем вариант е Milena. При изчитането на текст на кирилица, доста от думите се изговарят по специфичен начин. От личен опит мога да кажа, че бързо се свиква с руския акцент на гласовете.

Работата с Voice Over е като цяло безпроблемна, не се получават забивания и в повечето случаи не се усеща забавяне. Реакцията е почти мигновена, даже и при телефони с 1GB RAM памет. Същото не може да се каже за Android, особено за моделите от среден и нисък клас. Налични са множество възможности за настройване на екранния четец, но тъй като интерфейсът е на английски, необходимо е средно ниво на владеене на този език, за да се възползвате максимално от функционалностите.

При iOS, всяка нова промяна е съобразена с изискванията за достъпност и в интерфейса няма области без текстов етикет, недостъпни контроли и т. н. Точно заради по-високата надеждност при работа с екранен четец, iOS е дългогодишен лидер сред зрително затруднените потребители в световен мащаб.

4. Производителност

Android

Твърде голямото разнообразие от модели с тази операционна система прави невъзможно постигането на достатъчно удовлетворителна оптимизация между хардуер и софтуер. В резултат някои функционалности не работят според очакванията.

По отношение на живота на батерията, има телефони с Android, които са снабдени с много по-издръжливи батерии в сравнение с iOS устройствата. Освен това, доста модели от високия клас поддържат различни стандарти за по-бързо зареждане, което при iPhone тепърва навлиза.

iOS

Както беше отбелязано по-горе, съществува относително малък брой модели устройства, които използват тази операционна система. Това е основната причина за перфектната оптимизация на софтуера спрямо хардуера. Традиционно iPhone са с по-ниски параметри, от колкото телефоните с Android от висок клас.

Ако пренебрегнем цифрите обаче, iOS работи много по-плавно от Android, сривовете са значително по-редки и не водят до забиване на устройството. Ако дадено приложение се срине, то просто бива затворено автоматично. Не се налага рестарт на телефона след неколкодневна употреба. Могат да бъдат отворени над 10 приложения и това не оказва влияние върху работата с устройството. Същото се отнася и за обновяването на приложенията. То изобщо не пречи на нормалното взаимодействие с телефона.

5. Актуализации на операционната система

Android

При нея, поради модифицирането на системата от производителите и мобилните оператори, актуализациите за голяма част от устройствата се забавят с месеци. Освен това сроковете, в които телефоните получават обновления са значително по-кратки. При високия клас телефони с Android, поддръжката е за около 2 години, а при средния и ниския – по-малко.

Поради твърде голямата фрагментация на Android няма гаранция, че по-новата версия ще внесе реални подобрения за конкретното устройство. В някои случаи работата с телефона може да стане по-нестабилна и производителността да спадне значително. Затова понякога е по-добре да се използва по-стара версия на операционната система, от колкото по-нова.

Има модели устройства, които използват немодифициран Android. Такива произвеждат Google, Nokia, HTC, Motorola и Xiaomi. Тъй като те работят с т. нар. „чист“ Android, При тях актуализациите не преминават през производителите и мобилните оператори, а се доставят директно от Google почти веднага след излизането им.

По данни на StatCounter, предпоследната версия 8.1 на Android е инсталирана само на 8.79% от устройствата, а дялът на последната 9 е пренебрежимо малък. Това до голяма степен се дължи на модифицирането на операционната система от производителите и мобилните оператори, което удължава пътя й до крайния потребител с месеци, а в някой случаи дори с години.

iOS

При моделите с тази операционна система, актуализациите стават налични за всички потребители в деня, в който бъдат пуснати от производителя. По данни на StatCounter от октомври тази година, последната версия 12 на iOS е инсталирана на 48.54% от устройствата, което е доста висока стойност.

Средната продължителност на периода, в която едно iOS устройство получава обновления на операционната система е 5 години. Или иначе казано, ако се снабдите с iPhone 6, който излезе през 2014 г., вие ще можете да се насладите на най-новата версия на iOS, тъй като това устройство все още получава редовни актуализации.

6. Заключение

В тази секция ще се опитам да обобщя всичко казано до тук, като за всяка от двете операционни системи ще бъдат изведени основните предимства и недостатъци. Ако вече сте се отегчили и не ви се чете по-надолу, би могло да бъде обобщено, че доста от несъвършенствата на едната са реализирани като предимства при другата.

Android

Предимства

 • Огромно разнообразие на модели устройства от нисък, среден и висок клас;
 • Наличие на български език за интерфейса на операционната система и повечето приложения;
 • Разширяване на паметта чрез MicroSD карта;
 • Множество възможности за персонализация на интерфейса;
 • Интуитивност при добавяне на файлове в устройството;
 • Пълноценно използване на Bluetooth технологията;
 • Наличие на 3 речеви синтезатора, които поддържат български език;
 • Разнообразие от устройства с по-издръжливи батерии;
 • Поддръжка на различни стандарти за бързо зареждане.

Недостатъци

По отношение на екранните четци, те са:

 • Не всички модели са пълноценно използваеми;
 • По-ниска производителност при работа с говорещ софтуер;
 • Не всяка нова функционалност е съобразена с изискванията за достъпност;

Извън работата с екранен четец, основните недостатъци са:

 • По-голяма нестабилност на операционната система;
 • Значително забавяне на актуализациите за устройствата, които не са с чист Android;
 • По-кратки срокове за софтуерна поддръжка.

iOS

Предимства

 • По-голяма Стабилност на операционната система;
 • По-висока производителност при работа с екранен четец;
 • Гарантирана достъпност на всички новодобавени функции;
 • Незабавно получаване на актуализациите за операционната система;
 • По-дълъг период на софтуерна поддръжка.

Недостатъци

 • Твърде висока цена на устройствата;
 • Липса на модели от среден и нисък клас;
 • Не е наличен български език за операционната система и повечето приложения;
 • Липсва речев синтезатор, който го поддържа;
 • Затруднено добавяне на музикални файлове и рингтонове в телефона;
 • Ограничено използване на Bluetooth технологията.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.