вторник 23 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

5 от най-полезните мобилни приложения за зрително затруднени

Тук ще ви представя едни от най-полезните мобилни приложения за хора със зрителни затруднения, налични за операционните системи Android и iOS. Някои подпомагат справянето с ежедневни трудности като разпознаване на обекти и прочитане на текстове, а други са ориентирани към подобряване на мобилността, придвижване в непозната обстановка и т. н. Ето ги и тях:

5. Be My Eyes (Бъди Моите Очи)

Това приложение представлява социална платформа, която свързва потребители с нарушено зрение и мрежа от над 1 700 000 доброволци от 150 страни. Зрително затруднените потребители могат да поискат помощ от нормално виждащ доброволец, който ще бъде уведомен за това на телефона си. Веднага след като той приеме заявката за съдействие, между двете страни ще бъде установена аудио и видео връзка. Доброволецът може да подпомогне човека с нарушено зрение чрез видео сигнала от задната камера на потребителското устройство.

Зрително затруднените могат да поискат всякакъв тип съдействие – от това да се узнае срока на годност на продукт, до консултация за цветовете на избраните дрехи. На повечето обаждания бива отговаряно в рамките на 60 секунди. Приложението Be My Eyes е преведено на български от Костадин Колев.

За да изтеглите Be My Eyes, посетете следните уеб страници:

4. Moovit

Това е приложение, което ви информира за обществения транспорт и неговото разписание. След като го отворите, се показва списък с най-близките до вас спирки. За всяка от тях е налична информация за линиите, които спират там и разписанието им. Отделно можете да напишете адрес и Moovit да ви предостави ориентировъчен маршрут с подходящ обществен транспорт. Поддържат се автобусни, тролейбусни, трамвайни линии, както и тези на софийското метро.

С Moovit винаги ще знаете кои спирки са около вас, какъв транспорт минава край тях и кога се очаква да пристигне. Разписанието се обновява често, но за България не е в реално време.

Приложението може да бъде изтеглено от следните уеб страници:

3. Lazarillo GPS

Това е приложение за хора с нарушено зрение, което ви позволява да изследвате света около вас и да създавате маршрути. То ще ви информира за близки до местоположението ви обекти докато се движите, подобно на радио. Ще ви бъдат съобщавани имената на улиците, по които вървите, кръстовища по пътя ви и т. н. Приложението може да работи на заден фон, но изисква мобилни данни или Wi-Fi връзка.

Целта на Lazarillo GPS е да увеличи автономността на потребителите, като чрез гласови уведомления се обявяват обекти в близост, институции, магазини и т. н., което подобрява комуникацията между потребителя и града. Lazarillo ви позволява да търсите места в района по категории, например банки, здравеопазване, храна, магазини, изкуство, забавления и др.

Приложението може да бъде изтеглено от следните уеб страници:

2. Nearby Explorer Online

Това е GPS приложение, създадено за използване от хора с нарушено зрение. Този вариант е безплатен и към момента е единственият, който е достъпен в България. Използва онлайн карти и услугата Google Places, което изисква постоянна връзка с Интернет.

Приложението работи чрез аудио анонси, които могат да бъдат конфигурирани чрез избирането на различни опции, свързани с местоположението. Те оказват влияние върху информацията, която бива съобщавана докато се движите. Опциите включват име на улица, адрес, пощенски код, места в близост, както и позицията им спрямо вас. Всички анонси са пожелателни. Цялата информация се показва в главния екран на приложението и е достъпна по всяко време.

Можете да се информирате за текущата ви посока и скорост докато се движите, както и да зададете желана точка като обект за следене (Watch), чиято позиция спрямо вас ще ви бъде докладвана, независимо къде се намирате.

Вие също можете да създавате любими места (favorites), които да споделяте в услугата Google Places, за да могат и други да се възползват от тях. Приложението ви позволява виртуално да се преместите на всяко местоположение и да разглеждате наоколо, все едно се намирате там. Налична е и карта, чрез която бихте могли да добиете представа за близките до вас улици.

Забележка: Приложението за съжаление е било премахнато от Google Play и App Store. Това наложи изтриването на Връзките за изтегляне от тази публикация, тъй като са неактивни.

1. Envision AI

Това приложение позволява на хората с нарушено зрение да водят по-независим начин на живот. Улеснява пазаруването в супермаркети, използването на обществения транспорт, прочитането на текста от даден документ, разпознаването на обекти и много други.

Envision AI може да прави описание на изображения и да изчита текстове от всяка повърхност в реално време. Автоматично открива езика на текста и го прочита с правилния речев синтезатор (ако е наличен на устройството). Откритият Текст може да бъде разгледан и след това експортиран в друго приложение.

Envision AI също може да описва сцени, като обяснява какво се вижда наоколо по лесно разбираем начин.
Приложението се разработва активно и с времето се добавят все повече функции.

За да изтеглите Envision AI, посетете следните уеб страници:

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.