вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Как да променим звуковото устройство за всяко приложение в Windows 10

През април тази година, в Windows 10 беше добавена функционалност, чиято липса създаваше неудобства на множество потребители. Говоря за възможността за задаване на изходно звуково устройство за всяко отделно приложение.

Доста от програмите нямат собствена настройка, която определя от коя звукова карта да се възпроизвежда аудио съдържанието им. Такива приложения могат да бъдат уеб браузъри, софтуер за комуникации, офис програми и много други. Музикални плеъри като iTunes и Spotify също нямат собствена настройка за определяне на звуковата карта. Преди добавянето на възможността за задаване на звуково устройство за всяко отделно приложение, потребителите трябваше да направят по подразбиране устройството, от което искат да се възпроизвеждат повечето звуци, а екранният четец примерно да бъде настроен да звучи през друга аудио карта.

Ето стъпките, чрез които можете да определите от къде всяко приложение в Windows 10 да възпроизвежда звук:

 1. Отворете Настройки от менюто Старт, предвижете се до раздела „Система“, след това изберете „Звук“. Бихте могли лесно да достигнете тези настройки и по следния начин:
  1. Натиснете клавишната комбинация Windows+b, за да се придвижите до иконите в т. нар. „Организирана от потребителя област за уведомяване“. С лява и дясна стрелка намерете иконата, която показва силата на звука на зададеното по подразбиране устройство.
  2. Натиснете клавиша Applications, за да отворите контекстното меню и активирайте командата „Отваряне на настройките за звук“.
 2. След като сте отворили горепосочените настройки, с клавиша TAB се предвижете до раздела „Разширени опции за звук“. Първата връзка в него е „Предпочитания за сила на звука на приложенията и за устройствата“. Отворете я с Enter.
 3. При предвижване с TAB, след падащите списъци „Входни“ и „Изходни“ данни, ще откриете списък с приложенията, които в момента възпроизвеждат звук. Ако това, чието изходно устройство искате да промените не присъства в този списък, отворете го, започнете възпроизвеждане на звук от него и то ще се появи в списъка.
 4. След като го изберете, при последователно предвижване с TAB ще чуете следните контроли:
  • Плъзгач за регулиране на изходната сила на звука – От тук можете да зададете силата, с която конкретното приложение възпроизвежда звук. Тя е процент от общата сила на звука. Например, ако устройството по подразбиране възпроизвежда с ниво 20%, а приложението Google Chrome е зададено на 100%, реалната му сила ще бъде 20%.
  • Изходни данни – Това е падащият списък, чрез който можете да промените изходното звуково устройство за даденото приложение. От него ще чувате аудио съдържанието му.
  • Входни данни – От тук можете да зададете устройството, което записва звук за конкретното приложение. То би могло да бъде например микрофон, различен от този по подразбиране.

Може да бъде необходимо да затворите и отворите отново приложението, чието изходно звуково устройство сте променили, за да влезе в сила настройката. След като направите желаните промени, те се запаметяват автоматично от системата и са валидни докато не решите да направите нови настройки. Ако се е получило объркване, можете да активирате бутона „Връщане до препоръчителните настройки по подразбиране на Microsoft.“.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.