неделя 23 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Как да пазаруваме по-безопасно онлайн

Случвало ли ви се е да пазарувате онлайн? А заплащали ли сте поръчката си чрез вашата дебитна карта? Ако отговорът и на двата въпроса е положителен, може би сте изпитвали известно притеснение, че предоставяте банковите си данни на уеб сайт, от където могат да попаднат в неподходящи ръце.

Ежедневно се натъкваме на новини за изтичане на лична информация в мрежата, слабо защитени интернет ресурси, недобросъвестни онлайн търговци и т. н. Ето няколко начина, чрез които можете да защитите по-ефективно данните си докато пазарувате онлайн:

Използване на виртуална дебитна карта

Ако се притеснявате да предоставяте на уеб сайтовете данните на вашата основна дебитна карта, можете да си заявите виртуална. Аз лично използвам такава услуга на Банка ДСК и мога да кажа, че е достъпна чрез екранен четец.

Виртуалната дебитна карта се различава от реалната само по това, че не може да бъде използвана чрез банкомати и ПОС терминали. Тя обаче представлява пълноценен инструмент за електронни разплащания.

Можете да прехвърляте средства в нея чрез уеб сайта на банката. Непосредствено преди да извършите покупка в онлайн магазин, бихте могли да заредите картата с необходимата сума и да предоставите данните й на онлайн търговеца, за да бъде извършено плащането. По този начин уеб сайтът получава информация само за виртуалната ви банкова карта, а реалната остава защитена. Така ще имате възможност да извършвате онлайн плащания лесно, удобно и най-важното – по-сигурно. Сметката, в която получавате доходите си, остава неуязвима при евентуално изтичане на данните ви.

Ако вашата банка не предлага в портфолиото си виртуални дебитни карти, можете да си заявите реална, която да използвате единствено за електронно пазаруване.

Посреднически услуги за онлайн плащания

Този тип сайтове извършват трансфера на необходимата сума от вашата банкова карта към уеб сайта на търговеца. За целта е необходимо да си регистрирате профил, в който да предоставите данните на вашата дебитна карта. Тъй като плащането се извършва чрез трета страна, онлайн търговецът не придобива информация за банковата ви карта. Така ако пазарувате от повече сайтове, които поддържат съответната посредническа услуга, данните ви ще бъдат използвани единствено от нея.

Най-популярните такива уеб сайтове са ePay.bg и PayPal.com. Първият е български, а вторият – международен. EPay.bg поддържа и плащане на битови сметки към множество доставчици.

Изборът дали да използвате такъв тип посредническа услуга зависи до голяма степен от уеб сайтовете, чрез които пазарувате. PayPal е по-предпочитан извън България, а ePay.bg се използва само в нашата страна.

Проверка на репутацията на онлайн магазините

Когато пазарувате, не забравяйте да проверите отзивите в интернет за уеб сайта, който сте избрали. Ако не намирате мнения от други потребители или повечето са отрицателни, най-добре е да се преориентирате към друг онлайн търговец. Понякога едно търсене в Google с цел проучване на репутацията на уеб сайта, може да ви спести множество главоболия в бъдеще.

Платформата pazaruvaj.com би могла да ви улесни значително. Тя съдържа огромно количество мнения за повечето популярни онлайн магазини за техника. Разполага и с рейтингова система, която може да ви ориентира кои са по-надеждните уеб сайтове.

Заедно с всичко това, pazaruvaj.com предоставя и списък с оферти на различни онлайн магазини за множество продукти. Така лесно можете да видите разликите в цените и от къде бихте могли да закупите желания артикул изгодно и надеждно.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.