четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Записване на звука от вашия компютър чрез Audacity

Понякога се налага да се запише определено аудио съдържание, което се възпроизвежда от компютъра. Това могат да бъдат например предавания или музика без възможност за изтегляне.

Голяма част от съвременните звукови карти не предлагат така наречения „Stereo Mix“, чрез който удобно можеше да се записва възпроизвежданият от компютъра звук. Тук ще ви покажа как да направите това с безплатната програма за аудио обработка Audacity. Ето необходимите стъпки:

 1. Влезте в официалната страница за изтегляне на Audacity и свалете изпълнимия exe файл с най-новата версия. Инсталацията е стандартна, така че няма да се спирам върху нея.
 2. След като инсталирате Audacity, стартирайте я. Ще се покаже приветстващ екран. Ако искате той да не се появява отново, изберете отметката „Това да не се показва повече при стартиране“ и активирайте бутона „OK“.
 3. От меню „Редактиране“ влезте в „Предпочитания“. Първият раздел, в който ще бъдете фокусирани е „Устройства“.
 4. От падащото меню „Host“ изберете „Windows WASAPI“.
 5. Чрез опцията „Възпроизвеждане“ можете да зададете устройството, с което да се просвирва звукът от Audacity.
 6. Чрез менюто „Запис“ изберете звуковата карта, от която искате да записвате. До името й трябва да пише „Stereo Mix“, „Wave Out“, „Sum“, „What U Hear“, „Loopback“ или нещо от този тип.
 7. Задайте броят канали („Channels“) да бъде „2 (стерео)“.
 8. След като направите необходимите настройки, активирайте бутона „OK“. Ще се озовете отново на началния екран.
 9. За да започнете запис, използвайте буквата R. Спирането става по същия начин.
 10. Ако искате да прослушате записаното, натиснете Control+Home, за да се придвижите в началото на файла, след това интервал за започване на възпроизвеждането.

Ако при стартиране на запис се появи грешка от типа 9996, доста е вероятно семплиращата честота на звуковата ви карта да не съвпада с тази на запис в Audacity. По подразбиране тя е 44100 херца. За да промените семплиращата честота на звуковата карта, направете следното:

 1. Натиснете клавишната комбинация Windows+R, за да стартирате инструмента за изпълнение.
 2. В текстовото поле въведете „mmsys.cpl sounds“ без кавичките и натиснете Enter. Ще се отвори стандартният интерфейс за настройка на звука.
 3. Изберете устройството, чиято семплираща честота искате да промените и активирайте бутона „Свойства“.
 4. В отворилия се прозорец с Control+TAB се предвижете до раздела „Разширени“.
 5. От падащото меню „Формат по подразбиране“ изберете такъв със семплираща честота 44100 херца.
 6. За да запазите промените, активирайте бутона „ОК“.

Ако записаното аудио съдържание звучи неестествено, можете да проверите дали в свойствата на звуковата карта е наличен раздел „Dolby“. Ако да, изключете тази функция.

Забележка: Придобитите чрез гореописания метод аудио файлове могат да бъдат обект на авторското право. Ние от БГАсист не подкрепяме разпространението на пиратско съдържание и споделянето на такъв тип записи е на ваша отговорност.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.