вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Как може да ни бъде полезен подобреният клипборд в Windows 10

Копирането и поставянето на текстови данни са едни от най-често извършваните действия при работа с компютър. Когато на потребителите им е необходимо многократно да копират дадено нещо, обикновено те всеки път го търсят и отново го добавят в клипборда, понеже той вече е зает с друга информация.

В Windows 10 копирането и поставянето на текст е улеснено в значителна степен, тъй като потребителят има достъп до историята на добавяните в клипборда данни. Представете си, че в рамките на един ден ви се е наложило да копирате 15 отделни текстови откъса и ви е необходимо отново да поставите някъде един от тях. Чрез подобрения клипборд имате достъп до всички и можете да си изберете кой копиран преди това елемент да използвате. Ето как работи тази функция:

  1. Натиснете клавишната комбинация Windows+V. Ще се появи съобщение, което ви уведомява, че хронологията на клипборда не може да бъде показана.
  2. Намерете и активирайте бутона „Включи“.
  3. Копирайте няколко откъса от текст по стандартния начин.
  4. За да поставите някой от тях в поле за въвеждане, първо застанете върху него.
  5. Натиснете Windows+V, при което ще се отвори хронологията на клипборда.
  6. Със стрелките намерете текста, който ви трябва и натиснете Enter. Така информацията ще бъде поставена. За да копирате друг елемент от хронологията, повторете горните стъпки.

Ако по някаква причина ви е необходимо да изчистите историята на клипборда, направете следното:

  1. От менюто Старт отворете Настройки.
  2. Изберете “ Система“, „Клипборд“.
  3. Намерете и активирайте бутона „Изчистване“. Така запазените в хронологията данни ще бъдат премахнати.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.