вторник 23 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 10: Някои улеснения при настройване на звуковата схема

В настоящите издания на Windows 10 звукът за стартиране на системата невинаги се чува, а този при изключване липсва. Тук ще ви покажа как с помощта на 3 файла можете да настроите звуковата схема така, че да работи по стандартния начин, с който сме свикнали в предишни версии на Windows.

След като изпълните стъпките по-долу, ще можете да се възползвате и от класическите звуци на Windows XP. Специални благодарности към Димитър Димитров, който даде идеята за тази публикация и предостави необходимите файлове.

Ето какво е необходимо да направите, за да добавите звуковата схема на Windows XP:

 1. Изтеглете и разархивирайте файла SoundThemesWin10.zip.
 2. Влезте в новосъздадената директория и стартирайте ClassicSoundsForWin10.exe. Чрез него ще инсталирате класическата звукова схема на Windows XP.
 3. За да се чуват винаги звуците при стартиране и изключване на Windows, необходимо е отметката „Включи бързо стартиране“ в „Опции на захранването“ да не е избрана. Ако не бихте я използвали, оставете маркирана опцията „Disable fast boot“ при инсталирането. Имайте предвид, че така отметката „Включи бързо стартиране“ вече няма да е видима в „Опции на захранването“.
 4. След като приключите с инсталацията, вече ще имате на разположение класическата звукова схема на Windows XP.

За да настроите тази на Windows 10 да работи по стандартния начин, направете следното:

 1. Влезте в разархивираната папка и копирайте файла Startup.wav във C:\Windows\Media. Ако се появи съобщение за липсващи права за запис, изберете „Продължи с автоматичните администраторски права“.
 2. След като приключите с копирането, влезте отново в разархивираната директория и изпълнете файла SetWin10Schemes.reg.
 3. Потвърдете извършването на промени в регистрите. Windows автоматично ще премине към новосъздадената схема с активирани звуци при стартиране и изключване на системата.

За да изберете звукова схема по подразбиране, направете следното:

 1. Отворете инструмента за изпълнение чрез клавишната комбинация Windows+R.
 2. В текстовото поле въведете „mmsys.cpl sounds“ без кавичките и натиснете Enter. Така ще се отвори стандартният интерфейс за настройка на звука, който познаваме още от Windows 7.
 3. С Control+TAB се предвижете до раздела „Звуци“.
 4. От там изберете между „Windows10“ или „XP“. Имайте предвид, че „По подразбиране за Windows“ е звуковата схема, която е била активна преди извършените чрез горните стъпки промени.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.