четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Какво представлява функцията „Екранна Завеса“ в NVDA

От версия 2019.3 на NVDA за Windows, потребителите могат да използват така наречената „Екранна Завеса“. Функции с подобно предназначение са реализирани и в TalkBack за Android и VoiceOver за iOS.

Тази опция позволява да затъмните дисплея на вашия компютър, когато сте сигурни, че няма да го използвате. Подходяща е за потребителите, които разчитат само на екранен четец в Windows.

Когато е активна функцията „Екранна Завеса“, на дисплея не се визуализира никакво изображение, независимо дали работите с преносим или настолен компютър с външен монитор. Използването на тази опция може да увеличи живота на батерията на вашия лаптоп, тъй като на дисплея не се изобразяват графични елементи, като същевременно всички функции, зависещи от екранния четец и операционната система остават достъпни.

Още едно предимство е възможността да бъде предпазена вашата текуща кореспонденция или работа от любопитните погледи на околните. Ето какво е необходимо да направите, за да включите функцията:

  1. Влезте в менюто на екранния четец с клавишната комбинация NVDA+N.
  2. Отворете „Настройки“, „Опции“.
  3. Предвижете се до раздела „Визуални подобрения“.
  4. В него намерете и маркирайте отметката „Направи екрана черен“. Функцията ще се активира веднага, като ще чуете и звуков сигнал.

Тази опция остава активна, докато NVDA се изпълнява. За да я изключите, повторете горните стъпки.

Чрез екрана „Жестове на въвеждане“ можете да зададете клавишна комбинация за активиране и деактивиране на „Екранната Завеса“. При мен това става с NVDA+Shift+Control+S. Повече за задаването на клавишни комбинации в NVDA можете да прочетете от това ръководство.

Забележка: Гореописаната възможност е налична само за Windows 8 и по-нови версии.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.