неделя 14 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 10: Безпроблемно използване на Bluetooth аудио устройства

Някои от вас със сигурност са се опитвали да свържат Bluetooth аудио устройство към компютър с Windows 10. За потребителите, използващи екранен четец, в повечето случаи се наблюдават прекъсвания и закъснения, които пораждат голямо неудобство.

Това странно поведение може да се обясни с начина, по който работят съвременните Bluetooth слушалки и тонколони. За сравнение, когато използвате устройства с кабел, техните говорители са постоянно включени и щом компютърът подаде звук към тях, той се чува веднага. При Bluetooth аудио устройствата обаче, за да се пести батерия, веднага след като вече не се възпроизвежда звук чрез тях, те изпадат в режим на „заспиване“.

Когато компютърът подаде звуков сигнал към свързаното Bluetooth аудио устройство, необходимо е време то да регистрира заявката, да си активира съответния брой говорители и да започне възпроизвеждането на звук. Точно това време за реакция поражда прекъсванията и невъзможността да се чуват първите срички на съобщенията, изговаряни от екранния четец.

За съжаление, гореописаният проблем се наблюдава и при звуковите карти на някои съвременни преносими компютри. Той може да се реши чрез постоянно възпроизвеждане на празен аудио файл през съответното устройство. Така не му се позволява да изпадне в режим на „заспиване“ и работата с него става много по-комфортна за потребителите, използващи екранен четец. Трябва да се има предвид обаче, че този метод ще намали живота на батерията на вашето Bluetooth устройство, тъй като не му се позволява да „заспи“.

Компактната Програма Silenzio може да просвирва постоянен нулев аудио сигнал през избрана звукова карта. Така потребителят не чува нищо, а устройството остава в режим на възпроизвеждане. Ето какво е необходимо да направите:

 • Изтеглете Silenzio директно от нашия сайт. Разархивирайте го и отворете инсталационния файл. Програмата е преведена само на английски и словашки, а инсталацията е съвсем стандартна. Накрая ще бъдете попитани дали искате приложението да се стартира автоматично с Windows. Изберете „Yes“, ако желанието ви е такова.
 • След като приключите с инсталирането, в системната област ще намерите икона с име „Silenzio – Default“. Това означава, че нулевият звуков сигнал се възпроизвежда през аудио устройството по подразбиране. За да изберете друга звукова карта, направете следното:
  1. Натиснете Windows+B, за да се придвижите в системната област.
  2. Със стрелки наляво и надясно намерете иконата „Silenzio – Default“.
  3. С клавиша Applications отворете контекстното меню и влезте в „Sound devices“.
  4. От там изберете желаната звукова карта.
 • Чрез контекстното меню на Silenzio можете също да маркирате отметката за автоматично стартиране с Windows или да затворите програмата.

Забележка: Понеже приложението не си създава автоматично пряк път нито на работния плот, нито в Старт менюто, ето как бихте могли да поправите това:

 1. Отидете в C:\Program Files (x86)\Silenzio. Ако използвате 32-битов Windows, само Program Files.
 2. Маркирайте файла Silenzio.exe.
 3. От контекстното меню изберете „Изпрати до“ и създайте пряк път на работния плот.

Специални благодарности към Димитър Димитров, който предостави идеята за това ръководство. Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.