неделя 23 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Лица със зрителни увреждания

6-те най-често срещани грешки, когато помагате на незрящи

Решихме да споделим с вас най-честите грешки, които правят хората, когато се осмелят да помогнат на непознат човек без зрение. По темата е писано много, но ние ще ви разкажем от първо лице.

Както знаете, почти целият екип на БГАсист се състои от незрящи служители. Понякога много се забавляваме със ситуации, които ни се случват на път за работа. Хуморът е нещо страхотно и ние с радост го използваме.

Помня една случка с наш колега, който се придвижва с бял бастун. Наложило му се да почака свой приятел на метростанцията. Но понеже човекът закъснявал, нашият колега си купил чаша кафе и застанал да го чака. Не след дълго някой пуснал в чашата му с кафе монета. Изводите вие сами можете да направите.

Споделяме с вас приятели, някои от най-честите грешки, които хората правят, когато искат да ни помогнат. И тук да кажем, че ценим всяка помощ и благодарим дори и за най-малката такава.

1. Посоката е ясна. Ясна, но за кого?

Най-често се случва някой да хване под ръка незрящия и да го поведе в дадена посока, без дори да попита на къде отива той. Ако желаете да помогнете на незрящ, най-важното е да попитате първо дали има нужда от помощ.

Незрящият не знае, че говорите точно на него, особено ако наоколо е доста оживено и многолюдно. Допрете съвсем леко ръката си до рамото или лакътя му, след което предложете помощта си. Ако отговорът е положителен – тогава го попитайте на къде отива.

Напълно възможно е незрящият да ви откаже помощ, особено ако добре познава маршрута. Нашите колеги например познават перфектно маршрута до офиса и нямат нужда от съдействие. Не се сърдете за това – прекрасно е, че предлагате помощ. Следващия път наистина тя може да се окаже изключително важна за някого.

2. Чакай да не паднеш.

Често се случва някой да подхване подмишница незрящия и да го стиска силно с трепереща ръка. Особено осезаемо е това, когато следва слизане по стълби. Един от колегите ни сподели, че му се е случвало буквално да не стъпва на стъпалата, защото оказващият помощ е бил доста як и го е държал толкова здраво, че няма измъкване.

Обикновено незрящите се хващат съвсем леко за ръката ви над лакътя. Предложете я. Повечето вървят твърде леко и уверено. Когато достигнете стълби, просто информирайте незрящия човек за тях – следват стълби надолу или нагоре. Това е повече от достатъчно.

3. За какво ти е тая пръчка? Прибери я.

Независимо, че водите незрящия човек, той има нужда да използва белия си бастун, за да бъде по-сигурен. Това не бива да ви обижда. Помнете, че вашата помощ е много ценна.

4. Другото ляво.

Честичко хората се провикват от всякъде, когато пред незрящия има препятствие с думите на ляво или на дясно. И пак така честичко грешат посоката.

Ако искате по този начин да помогнете на незрящ, просто лявото трябва да е ляво, а дясното – дясно. Грешното ляво може да бъдат релсите на метрото, отворена шахта или пък изкоп на строеж.

5. Аз ще говоря, а вие му превеждайте.

Това бяха думите на банкова служителка, когато придружих мой незрящ приятел до банковия му клон. Макар, че приятелят ми каза на служителката от какво има нужда, тя се обърна към мен като придружител и каза точно това – „Аз ще говоря, а вие му превеждайте“. Обясних, че той е българин и няма нужда от превод и просто е незрящ.

Помолих я да комуникира с него, защото той е реалният клиент на банката. Тогава тя започна да му говори твърде високо. Опа, и тук още една грешка. Много рядко незрящите хора са и глухи. Обикновено са с чудесен слух.

Ако трябва да комуникирате с незрящ във вашата служба и не само, говорете на него, а не на придружителя му. Човекът с нарушено зрение най-добре знае от какво има нужда. Ако е необходимо, придружителят ще му съдейства. И нали запомнихте – говорете нормално, без да повишавате гласа си.

6. Шшт, тихо, идва незрящ.

Много често, когато човек с нарушено зрение наближава някоя групичка говорещи си хора, изведнъж те млъкват и го гледат втренчено. Когато водите разговор с приятели и видите незрящ, продължете това с което сте се захванали – в случая разговора. По този начин човекът с нарушено зрение ще се ориентира по гласовете и ще ви заобиколи.

Питали ли сте се някога защо толкова много хора не разбират незрящите? Това е защото се търсят различията, а не еднаквите неща. Голяма част от обществото гледа на хората с увреждания като на счупени машини. А човек е нещо много повече от това. Той е феномен, невероятен и уникален, много повече от своето увреждане.

Очаквайте скоро и още новини от нас по темата. Можете да разгледате белите бастуни, както и други специализирани традиционни и смарт продукти за незрящи в нашия онлайн магазин на адрес: shop.bgassist.com

Сподели