вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 11: Как се премахва паролата на акаунт

За някои потребители не е удобно да въвеждат парола всеки път, когато се вписват в Windows. В зависимост от типа на вашия акаунт, има различни начини да се предотврати нейното изискване. Ако не се притеснявате, че компютърът ще остане без такава защита, можете да изпълните инструкциите от това ръководство. В него няма да бъде обсъждано възстановяването на забравена парола.

В Windows 11 е налична функционалност, която позволява запомняне на паролата и автоматично вписване. След изключване или рестартиране на компютъра, тя няма да бъде изисквана. При такава ситуация не е нужно предприемането на никакви действия, преди да се зареди работният плот. Този вариант може да се използва с локален и Microsoft акаунт. Ето какво е необходимо да направите:

 1. Отворете инструмента за Изпълнение с клавишната комбинация Windows+R.
 2. В полето въведете „netplwiz“ без кавичките и натиснете Enter. Ще се появи прозорец за настройка на потребителските акаунти.
 3. Изключете опцията „Потребителите трябва да въведат име и парола, за да използват компютъра“.
 4. Натиснете бутона „ОК“.
 5. Ще бъде изведен допълнителен прозорец, който изисква задаването на парола за автоматично вписване. Въведете я в основното поле, както и в това за нейното потвърждаване.
 6. Натиснете бутона „OK“, за да се запазят настройките.

Ако използвате функцията за заспиване, има огромна вероятност след събуждане на компютъра, да бъде поисквана парола. Това ще се случва, въпреки че сте задали автоматично вписване в Windows. За да се зарежда работният плот веднага след събуждане, направете следното:

 1. Стартирайте приложението Настройки с клавишната комбинация Windows+I.
 2. Отворете раздел „Акаунти“, след това „Опции за влизане“.
 3. От списъка изберете „Парола“.
 4. Фокусирайте се върху следната настройка: „Ако сте отсъствали, кога да изисква Windows да влезете отново“.
 5. В падащото меню изберете „Никога“. Така след събуждане на компютъра, директно ще се показва работният плот.

Ако се вписвате в Windows чрез обикновен потребителски профил, който не е Microsoft акаунт, можете изцяло да деактивирате неговата парола. За целта направете следното:

 1. Стартирайте приложението Настройки с клавишната комбинация Windows+I.
 2. Отворете раздел „Акаунти“, след това „Опции за влизане“.
 3. От списъка изберете „Парола“.
 4. Застанете върху „Показване на всички настройки“ и натиснете Enter.
 5. Активирайте бутона „Промяна“.
 6. В появилия се прозорец въведете текущата си парола и изберете „Напред“.
 7. Оставете празни полетата за нова парола и това за подсещане, след което отново активирайте бутона „Напред“.
 8. Накрая натиснете „Готово“ и промените ще бъдат запазени.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.