неделя 23 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Как лесно да превключваме между няколко гласа в NVDA

Екранният четец NVDA разполага с различни начини за промяна на текущия речев синтезатор. Общото между тях е, че се изисква предприемане на няколко стъпки и обикновено се изгубват настройките за скорост, височина и сила на звука.

В тази публикация ще обясня как лесно можете да превключвате между 6 предпочитани от вас речеви синтезатора. За целта е необходимо да изтеглите добавката Switch synth. Тя осигурява 6 слота, в които имате възможност да запазвате отделни гласове и техните настройки.

След като инсталирате Switch synth, можете да използвате клавишните комбинации NVDA+Shift+Control+Числата от 1 до 6, за да превключвате между зададените от вас гласове. За да конфигурирате някой от тях, направете следното:

  1. Натиснете NVDA+Shift+Control+1, за да влезете в първия слот. Екранният четец ще докладва „1“.
  2. Изберете гласа, който искате да бъде на тази позиция. Можете да използвате пръстена от настройки за синтезатора, опциите на екранния четец или диалога за избор на глас, който се извиква с NVDA+Control+S.
  3. Ако е необходимо, задайте скоростта, височината и силата на звука.
  4. За да се запазят настройките на слот 1, натиснете NVDA+Shift+Control+V.

Ако активирате някоя от другите 5 позиции с NVDA+Shift+Control+Числата от 2 до 6, ще чуете името й, но гласът няма да се промени. Причината е, че тези слотове са празни. Необходимо е да превключите към някой от тях например 2, след което да изберете глас и да направите неговите настройки. Накрая натиснете NVDA+Shift+Control+V, за да ги запазите. Така вече ще можете да превключвате между двата речеви синтезатора с клавишните комбинации NVDA+Shift+Control+1 и NVDA+Shift+Control+2.

Повторете същата процедура и за останалите слотове в случай, че искате да ги конфигурирате. Добавката е особено подходяща за бързо превключване между гласовете от Neural SpeechLab, eSpeak, вградените в Windows и други.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.