четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 11: Как да зададем папки и файлове, които да не бъдат сканирани за вируси

Приложението Windows Security (Защита в Windows) е вградено в операционната система. То следи в реално време за съмнителни файлове, неоторизиран достъп или подозрителна активност на вашия компютър.

Понякога обаче определени приложения се засичат като съдържащи вируси, без наистина да е така. Това важи за някои съвременни аудио игри, които се създават от независими разработчици.

Windows Security има възможност за задаване на изключения за файлове и папки, които да не се проверяват. Можете например в Документи да си създадете подпапка Games, в която да слагате аудио игри и файлове, за които знаете, че погрешно се засичат като съдържащи вируси. Ако зададете тази папка като изключение, нейното съдържание няма да бъде сканирано. Ето какво е необходимо да направите:

  1. Отворете менюто Старт и в полето за търсене започнете да пишете „Защита в Windows“.
  2. След като се покаже резултат с това приложение, влезте в него.
  3. Ще бъдете фокусирани върху елемента „Защита от вируси и заплахи“. Активирайте го с Enter.
  4. С TAB се придвижете до раздела „Настройки за защита от вируси и заплахи“. Така ще се озовете върху линка „Управление на настройките“, който е необходимо да отворите.
  5. Намерете и активирайте връзката „Добавяне или премахване на изключения“.
  6. Натиснете бутона „Добавяне на изключване“. Ще бъдете попитани дали искате да зададете файл, папка, тип на файла или процес.
  7. Ако изберете някоя от първите 2 възможности, ще се отвори стандартен прозорец за избор на файл или директория.
  8. След като натиснете бутона „Отвори“ или „Избор на папка“, зададеното изключение ще бъде добавено в списъка.

Препоръчваме ви да използвате внимателно тази функционалност. Чрез нея можете да позволите на зловредни файлове да упражнят нежелано въздействие върху вашата система, което да доведе до нестабилност, загуба на данни или други негативни последствия.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.