вторник 23 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Помощни средства

Роля, функции и разновидности на говорещите часовници

Обект на настоящата статия ще бъдат говорещите часовници. Те са предназначени най-вече за напълно слепи хора. Слабовиждащи лица също ги предпочитат. Когато трудно или изобщо не се справят със стандартните, за тях говорещите часовници се оказват добра алтернатива.

Какво представляват говорещите часовници?

Накратко, те съобщават часа чрез глас. По този начин се превръщат в ценен помощник в живота на незрящите, правят ги една идея по-самостоятелни в ежедневието.

Какви са най-често срещаните функции, с които говорещите часовници разполагат?

Както името им подсказва, основното им предназначение е да изговарят текущия час и така да бъдат в помощ на хората с нарушено зрение. В зависимост от конкретния модел, те могат да говорят на различни езици. Най-предпочитани от незрящите ползватели у нас са часовниците с говор на руски и английски. Има и такива, които говорят на български. Могат да се намерят и часовници, говорещи на немски, испански, италиански и много други езици.

Друга често срещана функция, вградена в почти всички говорещи часовници, е съобщаването на всеки кръгъл час. Това може да е полезно за едни и досадно за други. Затова е предвидена възможност функцията да се включва и изключва по желание на незрящия ползвател. Нещо повече, при някои модели има и трета опция – автоматичното изговаряне на всеки кръгъл час да бъде активно само през деня. Така незрящите ще могат пълноценно да се възползват от функцията, без да бъдат обезпокоявани през нощта.

Говорещите часовници имат и възможност за настройване на аларма. Това е много полезно за ученици, студенти, работещи хора и като цяло за всички, които трябва да се будят в определен час. Алармата може да помага и при изпълнението на редица ежедневни задачи. Да ви напомни кога да полеете цветята, кога да си изпиете лекарствата. И не на последно място, може да играе ролята на таймер. Настройвайки я, няма да забравите след колко минути да изключите фурната или котлона.

Ползвателите на говорещи часовници могат да избират и мелодия за звънене на алармата. Обикновено във всеки часовник са вградени по няколко възможности, сред които кукуригане на петел, кукувичка и други приятни мелодии. Алармата и уведомяването на всеки кръгъл час като че ли са най-често срещаните вградени функции в тези часовници.

Много модели се предлагат в комбинация с термометър за стайна температура. Това е така да се каже допълнителна екстра. Хем ще знаете колко е часът, хем ще бъдете информирани за температурата в помещението.

Някои говорещи часовници разполагат и с други допълнителни функции като вграден секундомер, изговаряне на датата, възможност за регулиране на силата на звука, отлагане на алармата, избор дали часът да се изговаря в 12 или 24-часов формат. Всички тези допълнителни екстри със сигурност няма да са излишни. Напротив, биха допринесли за комфорта и информираността на незрящия човек.

По отношение на дизайна съществуват 3 основни вида говорещи часовници. Тук ще ги разгледаме накратко. Ето кои са те:

Настолни говорещи часовници

Много от тях са с класически дизайн, а други са луксозни. Предлага се и богат набор от нестандартни модели. Подходящи са за бюрото в офиса, за нощното шкафче, за масичката в хола. И не на последно място, те са полезен помощник за домакините в кухнята.

Като специфика на настолните часовници може да се посочи техният голям дисплей. Повечето модели са съобразени така, че да бъдат удобни и за слабовиждащите, които все пак разчитат на зрението си. Бутоните при немалка част от класическите говорещи часовници са големи и лесни за намиране.

Ръчни говорещи часовници

Предлагат се в различни размери. Дамите предпочитат по елегантни модели, с нежна верижка, с интересен дизайн. При тях недостатък е малкият размер, съответно по-дребният шрифт на числата. Дори да не стои много добре на нежната женска ръка, ако дамата е със остатъчно зрение, би могла да си избере и по-голям часовник. За да вижда по-добре числата на дисплея, компромисът би си заслужавал. Ръчният часовник е удобен, защото може да е с вас навсякъде. Предлагат се много и различни модели.

Говорещи часовници под формата на ключодържател

Те също са предпочитани от много незрящи хора. Достатъчно компактни са, за да се поберат в джоба или в дамската чанта. Начинът на работа с тях и основните им възможности ги доближават повече до ръчните, от колкото до настолните модели.

Говорещите часовници са сред най-търсените и често използвани помощни средства за зрително затруднени хора. Наред с брайловите часовници и смарт устройствата, които имат вградена функция за съобщаване на часа, говорещите часовници са предпочитан от незрящите продукт.

Можете да разгледате различните модели говорещи часовници, които се предлагат в нашия електронен магазин. Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели