вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 11: Как да се върнем към традиционното контекстно меню

Когато се отвори контекстното меню за файл или папка в Windows 11, се показва списък с най-важните опции. Но ако е необходимо да се активира команда, която не присъства в списъка, трябва да се избере елементът „Показване на още опции“. Тогава се отваря традиционното контекстно меню, което познаваме от предишни версии на Windows.

Тази допълнителна стъпка може да се избегне, ако се направи така, че по подразбиране да се показва пълноценното контекстно меню. За целта е необходимо добавянето на ключ в регистрите на системата. Засега методът сработва, но не е сигурно дали от Microsoft няма след време да ограничат тази възможност. Ето какво е необходимо да направите:

  1. Отворете менюто Старт и намерете „Команден прозорец“.
  2. Докато сте фокусирани върху него, от контекстното меню изберете „Изпълнявай като администратор“ и натиснете Enter.
  3. В отворилия се прозорец поставете следната команда:

    reg add “HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32” /f /ve

  4. Натиснете Enter и ако всичко е наред, ще се покаже съобщението: „The operation completed successfully“.
  5. За да затворите командния прозорец, въведете Exit и потвърдете с клавиша Enter.
  6. Рестартирайте компютъра.

При отваряне на контекстното меню с Applications или Shift+F10, вече ще са видими всички команди и в него няма да присъства елементът „Показване на още опции“. Ако решите да си върнете обновеното контекстно меню на Windows 11, изпълнете стъпките по-горе, като в командния прозорец поставите следния текст:

reg delete “HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}” /f

Така създаденият по-рано ключ ще бъде премахнат от регистрите на Windows.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.