вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

iOS: Как да въвеждаме текст на български с гласа си

Едно от преимуществата на мобилната операционна система Android е вградената възможност за гласово въвеждане на български. Функцията Dictation на Apple засега не поддържа нашия език, но можете за тази цел в iOS да използвате Gboard – екранната клавиатура на Google. Ето какво е необходимо да направите:

 1. Изтеглете приложението Gboard от App Store.
 2. Стартирайте го чрез създадената икона на началния екран. Ще се покаже съветникът за настройка на клавиатурата.
 3. Натиснете бутона „Get Started“, след това изберете „Enabling Full Access“ и отново „Get Started“.
 4. Ще се отвори разделът на Gboard в настройките на вашето устройство. От там влезте в „Keyboards“.
 5. Включете отметките „Gboard“ и „Allow full access“. Потвърдете избора си с бутона „Allow“. Така ще позволите на приложението пълноценен достъп до операционната система.
 6. Отидете на началния екран и отново отворете Gboard. Би трябвало да видите следното съобщение: „Great! Gboard is now ready to use in any app“.
 7. Ако показаната екранна клавиатура има бутон „emoji and gifs“ отляво на интервалния клавиш, значи Gboard е активна и можете да въвеждате текст чрез нея. Изберете „Got it“, за да завършите съветника за настройка. При мен се наложи два пъти да разрешавам пълноценния достъп до операционната система („Enabling Full Access“). Затова имайте го предвид, ако след завършване на съветника, отново се натъкнете на този бутон.
 8. От раздел „Languages“, „Add language“ можете да си добавите българска клавиатура. По подразбиране тя ще е с фонетична подредба. Ако искате БДС, влезте в езика „Bulgarian“ и изберете „Bulgarian (standard)“.

В раздел „Keyboard settings“ от началния екран на Gboard, имате възможност по избор да изключите следните настройки:

 • „Glide Typing“ – Въвеждане чрез приплъзване между буквите, като сглобените по този начин думи се показват в лентата с предложения. Функционалността не е съвместима с VoiceOver, но и не пречи на нормалната работа.
 • „Auto correction“ – Автоматично коригиране на правописа;
 • „Block offensive Words“ – Блокиране на обидни и нецензурни думи.

За да въведете текст чрез гласа си, направете следното:

 1. Влезте в текстово поле и се уверете, че текущият език на клавиатурата е български.
 2. Натиснете ненаименования бутон в горния десен ъгъл на Gboard. Ще го познаете по това, че VoiceOver не произнася нищо, когато се фокусирате върху него.
 3. При първия опит за използване на гласовото въвеждане, ще се покаже съобщение с информация за функцията. Натиснете бутона „OK“. След това е необходимо да разрешите достъп до микрофона на вашето устройство.
 4. Щом чуете „Говорете сега“, кажете това, което искате да бъде въведено. След като спрете да говорите, клавиатурата ще се затвори автоматично.

Забележка: Имайте предвид, че полето остава празно след гласово въвеждане. За да се появи текстът, нужно е отново да се фокусирате в него и да се покаже екранната клавиатура.

Тази допълнителна стъпка трябва да се изпълнява всеки път след гласово въвеждане с Gboard. Като се изключи това леко неудобство, функционалността си заслужава да бъде изпробвана.

Понякога при първоначална поява на клавиатурата, в нейния прозорец се показват реклами. В такива случай просто можете да изчаквате тяхното автоматично затваряне.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.