вторник 23 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

Windows 10: Два начина за използване на Facebook Messenger

До не толкова отдавна повечето потребители, които разчитат на екранен четец в Windows 10 използваха най-вече функцията за съобщения в мобилната версия на Facebook. Тази възможност обаче беше премахната от разработчиците на социалната мрежа и засега поне не се предвижда да бъде възстановена. В момента има два варианта за използване на Messenger:

Приложението за Windows 10

Можете да си го свалите от магазина на Microsoft. След като се зареди страницата, намерете бутона „Получаване“ и го активирайте. Ще бъдете попитани дали да се отвори приложението Microsoft Store. Потвърдете и в появилия се прозорец натиснете „Get“.

След като се инсталира, Messenger може да бъде отворен по всяко време от Старт менюто. За да го намерите, започнете да изписвате името му.

При първото стартиране на приложението е необходимо да се впишете с вашия профил във Facebook. Това се прави еднократно. В Messenger бихте могли да се придвижвате така, както във всяка стандартна уеб страница.

На началния екран ще видите списък с всички чатове. В него можете да се фокусирате с бързия клавиш за следваща връзка (буква K ако използвате NVDA).

След като натиснете Enter върху линка с името на желания от вас събеседник, ще се зареди хронологията на чата. За да се придвижите до полето за въвеждане на съобщение, натиснете бързия клавиш за следващо текстово поле (буква E за NVDA).

Чрез приложението Messenger за Windows 10 имате възможност да изпращате и гласови съобщения. За целта направете следното:

  1. Придвижете се в полето за въвеждане на съобщения.
  2. С Shift+TAB се фокусирайте върху бутона „Add Media“ и го активирайте.
  3. От появилите се опции изберете „Record a Voice Clip“. Записът ще започне веднага.
  4. За да го спрете, натиснете „Stop Recording“.
  5. Имате възможност чрез бутона „Listen“ да прослушате съобщението, преди да го изпратите или да се откажете като изберете „Close“.

В Messenger за Windows 10 можете също да провеждате аудио и видео разговори. Това става посредством бутоните „Audio Call“ и „Video Chat“. Приложението работи пъргаво и съвсем спокойно би могло да се използва като алтернатива на версиите за Android и iOS.

Messenger във вашия браузър

Ако по някаква причина не искате или нямате възможност да инсталирате варианта за Windows 10, можете да се впишете в уеб сайта messenger.com. В сравнение с версията за Windows 10, използването в браузър не е чак толкова интуитивно. Наблюдават се по-големи забавяния при зареждането на различните страници, леко затруднена навигация и произволно разместване на фокуса.

Ако сте потребител на NVDA, бихте могли да изключите докладването на таблици, за да се придвижвате по-лесно в хронологията на чата. Това улеснява навигацията и в други сайтове. Отново ще можете да си служите с бързите клавиши за придвижване между колоните и редовете, но няма всеки път да бъдете уведомявани къде се намирате. За да изключите докладването на таблици, направете следното:

  1. Отворете менюто на екранния четец с NVDA+N.
  2. Влезте в „Настройки“, „Опции…“.
  3. В отворилия се прозорец изберете раздел „Форматиране на документите“.
  4. Намерете отметката „Таблици“ и я отмаркирайте. Можете също да изключите докладването на щракаеми елементи.

Забележка: Гореописаните настройки са породени от субективното мнение на автора, което ги прави незадължителни. Ако не ги зададете, това няма да възпрепятства използването на Messenger във вашия браузър.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.