вторник 23 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Създавайте говорещи таймери с приложението 1Timer за iOS

В немалко ситуации се налага да се използват таймери. Те могат да са полезни при готвене, спортуване и във всички останали случаи, които налагат изчакване на определен времеви интервал.

За iOS има множество приложения за създаване на таймери. Към тях можем да добавим и възможността за настройване с гласова команда посредством асистента Siri или чрез приложението Clock.

Тук ще си поговорим за 1Timer. Неговата отличителна особеност се състои в това, че обявява оставащото време чрез синтезатор на реч (TTS). Например ако създадете таймер за 5 минути, в определени моменти ще чуете „3 minutes“, „15 seconds“ и така нататък.

Приложението има множество настройки. Чрез него могат да се създават класически таймери, повтарящи се, такива с край в определен час и други.

Класически таймери

Щом стартирате 1Timer и разрешите получаването на известия, ще се озовете в раздела „Quick“. От тук имате възможност да създадете традиционен таймер. За целта използвайте бутоните за добавяне на минути и секунди. Щом натиснете някой от тях, обратното броене ще започне автоматично. За да добавите още време, натискайте съответните бутони, докато се получи желаният интервал.

Можете да определите по-прецизно продължителността като влезете в раздела „Numeric Keypad“, при което се отваря стандартна цифрова клавиатура. Въведете желаното времетраене и натиснете „Start the timer“.

Активирайте „Settings“ над цифровата клавиатура, за да направите по-задълбочени настройки на класическите таймери. Ето по-важните опции:

  • „Reminder Frequency“ – Честота на докладване на оставащото време;
  • „Per-Second countdown“ – Интервал за отброяване на всяка секунда в края на таймера;
  • „Language“ – Език на говора;
  • „Voice“ – Предпочитан глас (отделен от този на екранния четец VoiceOver);
  • „Speed“ – Скорост на говора при докладване на оставащото време;
  • „Enable auto repeat“ – Разрешаване на автоматично повторение на активния таймер. Чрез следващата опция имате възможност да зададете броя цикли.

Настройки на 1Timer

Можете да ги отворите като влезете в раздел „Settings“, който се намира в долната дясна част на екрана. От там бихте могли да закупите пълната версия на приложението. Тя премахва показването на реклами и отключва възможността за използване на по-персонализирани таймери (Advanced), както и комбинирани такива (Chains). Цената в момента е 10,99 лв. Препоръчително е първо да изпробвате основната функционалност и ако забележите, че не ви удовлетворява, тогава да закупите пълната. Ето някои по-важни настройки на приложението:

  • „Prevent Screen Auto-Lock“ – Предотвратява автоматичното заключване на екрана. Имайте предвид, че докладването на оставащото време се осъществява и при изключен дисплей;
  • „Reduce Other App Volume“ – Намалява звука на другите приложения, които възпроизвеждат аудио;
  • „Play Ticking Sound“ – Издава тиктакащ звук, докато има активен таймер;
  • „Location Service Usage“ – Определя дали напускането на текущото местоположение да спре активните таймери. Тази възможност не съм я изпробвал.

Допълнителни функции

Ако решите да закупите пълната версия на приложението, ще имате възможност да създавате таймери с по-висока степен на персонализация и да ги запазвате. Това става от раздел „Advanced“. Всеки таймер може да има различни настройки за обявяване на оставащото време, гласа, неговата скорост и така нататък. Може да се зададе краят на обратното броене да бъде след определен интервал („By Duration“) или при настъпването на точен час („By Target Ending Time“).

От раздел „Chains“ бихте могли да създавате комбинирани таймери. Те могат да включват няколко отделни, които са същите като тези в раздел „Advanced“. Разликата е, че тук няколко таймера биха могли да бъдат свързани във „верига“ и да се изпълняват постъпково. Посредством бутона „Chain Repeating Options“ имате възможност да зададете дали и колко пъти да се повтаря един комбиниран таймер.

Можете да изтеглите приложението от App Store.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Бихте могли да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.