вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

НовиниСофтуер

Нововъведения във версия 2019 на JAWS

На 30.10.2018 г. излезе най-новата версия – 2019 – на екранния четец JAWS за Windows. Тук ще ви представим най-интересните нововъведения в нея.

 • Изтегляне на JAWS – на отворилата се страница, намирате препратката започваща с текста „JAWS 2019“ и я задействате. За нови инсталации, изтеглете и запазете изпълнимия файл на компютъра си и инсталирайте оттам. Инсталаторът включва езикова поддръжка за английски, испански, немски, френски, френски канадски, холандски, иврит, бразилски португалски, руски и арабски. Езикът се избира по време на инсталацията. Ние ви препоръчваме да изберете английския като език за JAWS.

  Забележка: Тази инсталираща програма изисква интернет връзка. Ако трябва да инсталирате JAWS на система, която няма интернет връзка, от страницата за изтегляне последвайте връзката „Offline Installer for Secure Environments“, за да отворите страница, от която можете да изтеглите инсталационен пакет неизискващ интернет връзка за инсталирането на JAWS.

 • Уеб страницата на FSCast, където са предоставени демонстрации на нововъведенията в JAWS 2019 (на английски език).

Нововъведения в JAWS 2019

По-бързо стартиране на JAWS с гратисен период за оторизацията

JAWS 2019 въвежда нова концепция, която спомага за намаляване на забавянето на реакцията на JAWS, когато той се стартира и проверява за оторизация. В предишни версии, JAWS няма да се зареди напълно, докато не бъде намерена правилната оторизация. Тъй като оторизирането може да включва търсене на мрежов лиценз, периодът преди JAWS да започне да говори може да бъде значим. Въпреки че не е възможно да се ускори този период директно, процесът на оторизиране ще бъде завършен едновременно със стартирането. Тъй като JAWS търси оторизация, той преминава в ново състояние на оторизация с „гратисен период“, което предоставя ограничена функционалност, подобна на тази, която е достъпна на екрана за влизане в Windows, за да можете да използвате реч и брайл, докато се извършва разпознаване на оторизацията. След като проверката за оторизация завърши, JAWS използва правилния набор от функции, базиран на лиценза.

Разделяне на скриптовете за Microsoft Office

Поддръжката на JAWS за Microsoft Office за Word, Outlook и Excel е разделена на различни набори от скриптове, които сега се зареждат в зависимост от текущата версия на Office. Това прави много по-лесно подобряването на поддръжката за Office 365 да продължи, без да съществува риск от повреждане на функционалността на JAWS в предишни версии на Office за потребители, които все още разчитат на тези по-стари версии. Ако работите с Office 2016 или Office 365 и номерът на версията включва номер на компилацията 10000 или по-нова, трябва да се заредят новосъздадените настройки на Office за Word, Outlook и Excel, когато стартирате тези приложения. Ако работите с по-стари версии на Office, JAWS трябва да зареди настройките на Word Classic, Outlook Classic или Excel Classic.

За да потвърдите версията и номера на компилацията на Office който използвате, натиснете Control+Insert+V. Тази команда ще покаже и дали използвате еднократна (без право на надстройка) или абонаментна версия на Office. За да проверите кои настройки на JAWS се зареждат, натиснете Insert+Q.

Подобрена производителност в приложенията на Office 365

С направените промени за отделяне на поддръжката на Office 365 от скриптовете за предишни версии на Office, JAWS вече може да се възползва много повече от функционалността на UIA, предоставена от Microsoft. Също така много по-рядко се налага вземане на решения от страна на скриптовете, тъй като вече няма други версии на Microsoft Office, които да бъдат взимани предвид. В резултат на това потребителите би трябвало да забележат значително подобрена производителност и отзивчивост при използване на текущите версии на Word, Excel и Outlook. Няколко области, в които потребителите могат да забележат повишена отзивчивост, включват:

 • Навигиране в големи документи в Word, които съдържат много маркировки, като например бележки под линия, бележки в края на документа, коментари, таблици и т.н.
 • Редактиране на данни и формули в Excel.
 • Навигиране в големи папки със съобщения в Outlook.

За потребителите на брайл, разстоянията в документите и форматирането сега са по-точно означени на брайловия дисплей. Това включва отстъпи, обратни отстъпи и прекъсвания на раздели. Отстранихме и няколко проблема, предизвикващи брайловият курсор невинаги да бъде позициониран там, където трябва да бъде, което понякога правеше трудно редактирането на документи с помощта на брайл.

Ако използвате брайлов дисплей с клетки за състоянието, вече ще бъде по-лесно да разберете дали текстът е центриран или дясно подравнен, чрез показване на „cj“ или „rj“ в първите две клетки, когато сте фокусирани върху реда, съдържащ центрираното или дясно подравненото съдържание.

Уведомяване за правописни грешки в Word 365

JAWS беше първият екранен четец, който започна да поддържа откриването на правописни грешки в Microsoft Word около 1998 г. Тази функция указва кога курсорът се премества в или извън правописна или граматическа грешка при навигация и също е в състояние да преброи грешките на текущия ред. Тези грешки могат също да бъдат отбелязани на Брайл с точки 7 и 8. Възможността да се броят грешките и да се отбелязват на брайл предизвика забавяне на производителността и пъргавостта при навигацията в документа и затова по подразбиране беше изключена.

Промените в тази функция в JAWS 2019 предлагат следните подобрения и допълнения към тази функционалност:

 • Възпроизвеждане на звуков сигнал при писане, когато натиснете клавиша за интервал след въвеждане на погрешно изписана дума.
 • Надеждно подчертаване на грешките на брайл или преброяване на грешките на текущия ред, без влошаване на производителността и пъргавостта.
 • Откриване на допълнителни проблеми при проверка, не само правописни и граматически грешки.
 • Прочитане на грешката в текста, докато навигирате по ред, подобно на това, как JAWS показва други текстови атрибути, като удебелен текст, указвайки грешката с реч, звук или промяна на гласа (посредством диспечера на речта и звуците).

За да настроите дали да се чува звука при натискане на клавиша за интервал след погрешно изписване на някоя дума, отворете бързите настройки на JAWS (Quick Settings) с Insert+V от Word или Outlook и поставете или махнете отметката от полето „Spelling buzzer on mistyped words“. Тази опция е налична, когато използвате JAWS с версии на Office 365 по-нови от 16.0.10000.

Другите опции за правопис в „Quick Settings“ на JAWS за Microsoft Word – „Spelling error detection“ („Откриване на правописни грешки“) и „Grammatical error detection“ („Откриване на граматически грешки“), понастоящем остават непроменени. Те ви позволяват да променяте опциите за правопис и граматика между режимите „изключено“, прослушване на правописни/граматически грешки при обхождане по знаци, думи, редове или при изчитане на всичко, или прослушване на правописните/граматически грешки плюс техния брой.

Фонетично произнасяне на знака след пауза при обхождане по знаци

Докато навигирате по знаци, JAWS ще изговаря фонетичното представяне на буквите, ако спрете четенето за кратко. Това ви позволява да чуете веднага буквата, изразена фонетично, без да е необходимо да изпълнявате допълнителна команда.

По подразбиране, JAWS изговаря символа фонетично след пауза от секунда и половина. За да промените времето, което JAWS изчаква преди фонетичното изговаряне или напълно да изключите тази функция, направете следното:

 1. Натиснете Insert+6 от цифровия ред за да отворите центъра за настройки (Settings Center) на JAWS.
 2. Ако желаете промените да се прилагат само за конкретно приложение, изберете го от списъка с приложения. В противен случай, натиснете Control+Shift+D, за да заредите файла с настройките по подразбиране (важащи навсякъде).
 3. В полето за търсене на настройки, въведете „Phonetic“ (без кавичките).
 4. Натиснете стрелка надолу, за да отидете до опцията „When pausing after character navigation, speak character phonetically“, след това натиснете клавиша за интервал, за да превключите между наличните опции.
 5. Задействайте бутона „OK“, за да излезете от центъра за настройки (Settings Center).

JAWS също така предлага възможност за ръчно непрекъснато фонетично изговаряне, докато се движите по знаци. Двукратното бързо натискане на клавиша за изговаряне на текущия знак (5 от цифровия блок) включва или изключва тази функция. Ако използвате ръчната опция за всички букви, изговарянето с пауза няма да се извършва.

Запитването за потвърждение при изход от JAWS вече може да се изключи

При изпълнение на някоя от командите за изход от JAWS, включително Insert+F4, ще се появи подкана с въпроса дали сте сигурни, че искате да излезете от (да затворите) JAWS. След това можете да натиснете Enter, за да го изключите или Escape, за да отмените командата. JAWS 2019 вече ви позволява да деактивирате тази процедура, така че JAWS незабавно да се изключва. За да деактивирате подканата за изключване, отворете диалоговия прозорец „General“ в менюто „Options“ на JAWS и махнете отметката от полето „Prompt to Confirm when Exiting JAWS“.

Нов обединен инсталационен пакет

Започвайки с JAWS 2019, вече има само една връзка за изтегляне и инсталиране на JAWS за всички поддържани операционни системи и езици. Вече не трябва да избирате правилния изпълним файл на базата на вашата система, както и езика, от който се нуждаете. Когато започнете инсталирането, инсталационната програма автоматично открива дали използвате 32 или 64-битова операционна система и инсталира правилните компоненти. Ако правите нова инсталация и искате да използвате друг език, различен от стандартния за вашата операционна система, изберете бутона „Options“ на първия екран за инсталиране и след това изберете език. Ако обновявате съществуваща инсталация, бутонът „Options“ не е налице, тъй като JAWS открива вече инсталирания език и обновява, използвайки същия език.

Поддръжка за понижаване на звука при говор за версия 1803 и по-нови на Windows 10

Функцията на JAWS за понижаване на звука при говор вече се поддържа в пролетната актуализация за творци на Windows 10 от 2018 г. (версия 1803) и по-новите версии. Понижаването на звука кара силата на звука на другите програми да се понижава, докато JAWS говори. Например, ако слушате музика и JAWS започне да говори, силата на звука на музиката ще бъде леко понижена, за да можете да чуете JAWS спокойно, а след това ще се върне към нормалното си ниво, когато JAWS спре да говори.

По подразбиране, силата на звука на другите приложения остава на същото ниво като речта на JAWS. За да активирате понижаването на звука, отворете „Startup Wizard“ от менюто „Help“ на JAWS и поставете отметка в полето „Lower the volume of other programs while JAWS is speaking“ на страницата за Настройки на речта (Speech Settings). Алтернативно, понижаването на звука може да бъде включено чрез центъра за настройки (Settings Center), като направите следното:

 1. Натиснете Insert+F2 и изберете „Settings Center“.
 2. Натиснете Control+Shift+D, за да заредите настройките по подразбиране на JAWS.
 3. В полето за търсене на настройки, въведете „volume“ (без кавичките).
 4. Натиснете стрелка надолу, за да отидете до опцията „Lower the volume of other programs while JAWS is speaking“ във филтрирания списък с резултати от търсенето в дървовидната структура.
 5. Натиснете клавиша за интервал, за да превключите тази опция.

Можете също така да натиснете Insert+клавиша за интервал, последвано от D, за да включите или изключите бързо понижаването на звука. Текущата настройка ще остане в сила, докато не натиснете отново слоевата команда или рестартирате JAWS.

Клавишът TAB по подразбиране вече не се изговаря

За потребителите, които оставят ехото при въвеждане (typing echo) включено, JAWS по подразбиране вече няма да изговаря клавиша TAB. Това означава, че вече няма да чувате постоянно „Alt+TAB“, докато превключвате между приложения или да чувате „TAB“ да се изговаря всеки път, когато навигирате между връзки в уеб страници с клавиша TAB.

Забележка: Ако предпочитате клавишът TAB да се изговаря или искате да изключите изговарянето на други клавиши като интервал, Enter или Escape, отворете центъра за настройки и потърсете „manage key labels“. За повече подробности вижте тази помощна статия относно използването на функцията за управление на етикети на клавишите (на английски език).

Съобщаване на многоредовите полета за редактиране

JAWS 2019 вече може да съобщава, когато фокусът попадне в многоредово поле за редактиране. За да задействате това съобщение, изберете новата опция „Announce multi-line edit“, намираща се в групата „Miscellaneous“ в центъра за настройки (Settings Center).

Нова поддръжка за брайлово въвеждане на ниво 1

JAWS вече поддържа брайлово въвеждане на ниво 1 за литературен брайл, за езици като английски, които предлагат повече от един вид брайлов изход. Например, ако отворите групата „Braille Translation“ в центъра за настройки на JAWS и зададете брайловия изход на „Unified English Braille Grade 1“, за въвеждане вече ще можете да избирате между „computer braille“ (компютърен брайл) или „Unified English Braille Grade 1“.

Skype

Skype вече предлага три варианта под Windows 10:

 1. Можете да продължите да използвате класическия Skype, който е версия 7 и работи много добре с JAWS. Обърнете внимание, че класическия Skype се очаква да бъде спрян в някакъв бъдещ (все още неизвестен) момент.
 2. Можете да изтеглите и инсталирате новата версия 8 за работен плот, която вече се поддържа от JAWS. Вижте подробностите по-долу.
 3. Можете да инсталирате универсалното приложение от Microsoft Store. Този вариант обаче е най-слабо достъпният в момента и ви препоръчваме да инсталирате Skype 7 или 8 за най-добра съвместимост.

За потребителите, които решат да преминат към Skype 8, уверете се, че ще изтеглите версията, наречена „Skype за Windows“, която работи добре на Windows 10. Имайте предвид, че универсалното приложение, което не препоръчваме, се нарича „Skype за Windows 10“.

За тези, които използват Skype версия 8, добавихме някои допълнителни клавишни комбинации, за да се улесни навигацията, тъй като тези възможности не се предлагат от самия Skype. Тези команди са:

 • Преместване на фокуса в полето за въвеждане на чат съобщение: Control+Insert+E
 • Преместване на фокуса в съдържанието на дискусията: Control+Insert+Y
 • Преместване на фокуса в списъка с дискусиите: Control+Insert+N

Можете също така да използвате командите на JAWS Insert+W и Insert+H, когато Skype е на фокус, за списък с повечето клавиатурни команди, които биха ви били от полза, когато използвате Skype. За пълен списък на клавишните команди за Skype от Microsoft, моля, посетете уеб страницата с клавишните команди за Skype.

Съвет: Можете да назначите клавишна комбинация (например Alt+Control+S) към прекия път на Skype на работния плот, за да отворите бързо Skype, за да отговорите на входящо повикване. Ако сте в друго приложение и получите известие за входящо повикване, можете да натиснете присвоената към прекия път клавишна комбинация, за да отворите Skype. Натиснете Insert+стрелка нагоре или Insert+TAB, за да прочетете кой ви се обажда. След това можете да натиснете Control+Shift+P или използвайте TAB, за да изберете бутоните за отговаряне или отхвърляне.

Помогнете за подобряването на продуктите на Freedom Scientific

JAWS 2019 включва нова опция, която позволява на Freedom Scientific да събира анонимна информация за употребата, която се генерира, когато използвате софтуера за ежедневните си задачи. Тези данни помагат на Freedom Scientific да продължават да правят подобрения, както и да откриват по-лесно и да отстраняват проблеми в своите продукти. Събраните данни включват версия на JAWS, версия на операционната система, език, държава, както и информация за различни настройки на JAWS, като например текущо използваните речев синтезатор, брайлов дисплей и брайлова таблица.

Ако решите да участвате, имайте предвид, че не се събира никаква изговаряна или извеждана на брайл информация и никакви данни не се споделят с други страни извън Freedom Scientific. Данните, които се събират, само и единствено помагат на Freedom Scientific да разберат по-добре как се използва техният софтуер в полеви условия, за да могат бързо да подобряват функциите, които се използват най-много от техните клиенти. Ако решите да не участвате, не се събират и предават данни за използването.

Можете да промените своя избор по всяко време, като направите следното:

 1. Натиснете Insert+6 от цифровия ред, за да отворите центъра за настройки (Settings Center) и натиснете Control+Shift+D, за да заредите файла по подразбиране с настройките.
 2. Навигирайте до „Miscellaneous“ в дървовидната структура и натиснете стрелка надясно, за да разгънете групата.
 3. Използвайте клавиша за интервал, за да сложите или махнете отметката от опцията „Submit Anonymous Usage Data“.
 4. Натиснете Enter, за да запазите направените промени и да затворите центъра за настройки (Settings Center).

Можете също така да изберете дали да участвате в тази програма или не чрез „Startup Wizard“, намиращ се в подменюто „Help“ в менюто на JAWS.

Екипът на „БГАсист“ ви пожелава приятна и ползотворна работа с новата версия на JAWS за Windows!

Сподели

Костадин Колев

Казвам се Костадин Колев и съм от гр. Пещера, но изобщо не съм любител на произвежданите при нас алкохолни напитки, с които градът ни се слави из цяла България. :-) Хобитата са ми много: музика, компютри, техника и електроника, компютърни игри, книги и много други. И от толкова много хобита, понякога направо си се чудя как ми остава време за всичко. :-) Основните ми занимания като цяло и в БГАсист в частност са свързани с приложения за Windows и Android. Главно две неща: превод на приложения от английски на български; бета-тестване на приложения. Главната ми цел при тестването на приложенията е да проверявам дали и до каква степен те са достъпни за работа с екранен четец от страна на хората със зрителни увреждания.