неделя 23 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Разпознаване на изображения с приложението Sullivan+

Има различни мобилни приложения, чието предназначение е да помагат на хората с нарушено зрение да извличат текста от изображения и да разбират какво е основното им съдържание. Най-популярните са Envision AI и Microsoft Seeing AI. Второто е налично само за мобилната операционна система на Apple.

Sullivan+ е безплатно приложение с варианти за Android и iOS. То има следните основни функции:

  • Извличане на текстово съдържание (Text recognition);
  • Разпознаване на лица (Face recognition);
  • Описание на снимки (Image description);
  • Разпознаване на цветове (Color recognition);
  • Отчитане на осветеността (Light brightness);
  • Лупа (Magnifier).

Sullivan+ не е преведено на български. След като го стартирате за пръв път, ще видите кратко ръководство, в което е описано как се използват основните функции.

За повечето режими е необходимо да натиснете бутона „Capture“, за да се анализира дадено изображение. Ще чуете звуков сигнал, който оповестява, че снимката се обработва. След секунди резултатът ще бъде изведен на дисплея. Освен в режима за отчитане на осветеност приложението не анализира изображения в реално време.

Влезте в „Menu Screen“, за да изберете функция. Ето описание на по-важните от тях:

AI Mode

Ако е избран този режим, Sullivan+ прави цялостен анализ на изображението. Опитва се да извлече текст, да опише съдържанието (Image description) и да разпознае лице (Face recognition). След обработката ще бъде показан резултатът от анализа. Всеки от трите режима може да бъде използван поотделно, но чрез AI Mode имате възможност да ги прилагате едновременно към изображението, което улавя камерата в момента след натискане на бутона „Capture“.

Text recognition

Използвайте тази функция, ако искате да извлечете текста от хартиена страница или друг източник. Приложението съобщава „Text detected“, ако пред камерата е открит такъв. Не се предоставя друг тип обратна връзка.

За да обхванете цяла страница, необходимо е да сте отдалечили устройството на известно разстояние. Sullivan+ се справя добре с кирилицата и определено може да конкурира платеното приложение Envision AI.

Face recognition

Прави анализ на лицата от дадена снимка. Ще ви бъдат съобщени техният пол, приблизителната възраст и в някои случаи изражението. Тази функция може да се използва за забавление, но не бива да й се доверявате напълно. Понякога резултатът се отклонява от реалността.

Image description

Анализира съдържанието на дадено изображение. Съобщава обекти например прозорец, чаша, компютър или смартфон. Приложението се опитва да отгатне и дейността, която изпълняват хората на снимката (ако са засечени такива).

Color recognition

Разпознава цветовете в дадено изображение. Отворете „Function screen“, за да изберете „Entire color“ (всички цветове) или „Single color“ (преобладаващ цвят).

Повечето подобни приложения имат сериозен проблем с разпознаването на цветове. Sullivan+ не е изключение. Не бива да разчитате напълно на тази функция, тъй като в доста случаи резултатите са неточни.

Light brightness

Отчита осветеността в помещението чрез предната камера на вашето устройство. Докато го насочвате, ще чувате различни степени на „Dark“ (Тъмно) и „Bright“ (Светло).

Magnifier

Увеличава в реално време изображението пред камерата. Функцията е полезна за слабовиждащи потребители. Чрез нея например може да се прочита текст от хартиен или друг носител. Увеличените изображения са доста ясни. Използвайте бутоните „Zoom in“ и „Zoom out“, за да промените степента на увеличение.

Note

В този раздел бихте могли да видите всички запазени анализи на изображения. За да запаметите някой, активирайте бутона „Save note“, който е наличен за всеки резултат от анализ.

Импортиране на снимки

Можете да разпознавате изображения, които са запаметени в устройството ви. За целта намерете снимката, изберете „Споделяне“ („Share“), след това Sullivan+. До няколко секунди ще видите резултата. В този случай приложението прави цялостен анализ, както е при AI Mode.

Изтегляне на Sullivan+

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.