неделя 23 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

На 15 септември Apple представи поредното голямо обновяване на операционните системи iOS и iPadOS, които задвижват смартфоните iPhone и таблетите iPad. Обновяването е с версия 14 и от вчера е достъпно за изтегляне.

Ето кои са по-ключовите нововъведения:

Възможност за поставяне на Widget-и в страниците на началния екран

На български известни като „джаджи“, тези малки прозорчета показват информация от различни приложения. Доскоро те бяха налични само в определената за тази цел първа страница. Сега widget-ите могат да се поставят до иконите на началния екран, както е в Android. За вградените в операционната система приложения са налични множество нови „джаджи“.

Библиотека на приложенията („App library“)

Тя се намира в последната страница на началния екран. В нея програмите са организирани по категории. Ако маркирате икона и плъзнете с 3 пръста надолу при включен VoiceOver, ще видите списък с всички приложения, подредени по азбучен ред. Библиотеката позволява дадено приложение да не се показва заедно с другите икони на началния екран, но все пак да присъства в нея.

Нов начин за визуализиране на входящи повиквания

Вместо да заема целия дисплей, сега уведомлението за входящо повикване се показва само в горната част на екрана, както е при останалите известия. Можете да натиснете Power бутона и телефонът ще спре да звъни, но повикващият ще продължи да чува сигнал свободно. Така бихте могли да отхвърлите обаждане без другият да разбере, че сте го направили.

Връщане към произволна страница в някои приложения

В тези със стандартен „Back“ бутон в горната лява част на екрана като Mail и Settings, вече можете да се върнете към определена страница, в която вече сте влезли. Ако изпълните двойно почукване и задържане върху „Back“ бутона, ще се появи контекстно меню, чрез което можете да се придвижите към някоя от предишните страници или директно на началния екран на приложението.

Търсене на емоджита

Когато използвате Emoji клавиатурата, имате възможност да намерите определено анимирано изображение чрез полето за търсене. Започнете да изписвате името му и то ще се появи в резултатите.

Добавяне на описания към снимките във Photos

Със сигурност някои от вас използват приложенията Envision AI и Microsoft Seeing AI, които могат да анализират снимки и да запазват резултата като описание (caption) за съответното изображение. Сега имате възможност да добавяте собствени описания към снимките. Ето какво е необходимо да направите:

  1. Отворете някое изображение и го маркирайте.
  2. Чрез плъзгане нагоре или надолу намерете командата „Show details“ и я активирайте.
  3. Предвижете се до полето „Add a caption“ и въведете подходящо според вас описание.
  4. Изберете бутона „Done“, за да го запазите.

Чувствително забавяне на VoiceOver

В iOS 14 се усеща известно забавяне в реакциите на екранния четец. То се наблюдава при използване на основния глас. За да решите частично проблема, изберете произволен речев синтезатор като основен и добавете още един език в раздела „Speech“ в настройките на VoiceOver. При използване на новодобавения език, забавяне не се усеща, но пък за сметка на това ако има текст на друг език например български, този на речевия синтезатор не се превключва автоматично.

Раздел „VoiceOver Recognition“ в настройките на екранния четец

Добавени са опции за разпознаване, които са налични само за iPhone XR/XS и по-нови. Ето кои са те:

  • „Image description“ е налична още в iOS 13, но е преместена от раздела „Verbosity“ във „VoiceOver Recognition“. Когато настройката е включена, екранният четец се опитва да разпознае какво има на различните изображения във вашия смартфон, както и в интернет.
  • „Screen recognition“ анализира целия екран и се опитва да открива елементи на базата на текущото изображение. Ако опцията е постоянно включена, видимото чрез VoiceOver съдържание се показва по различен начин и това може да възпрепятства работата с някои приложения. При други обаче, би могло да подобри достъпността. Можете да добавите настройката „Screen Recognition“ в „шайбата“ и да я включвате, когато искате да получите повече информация за текущото изображение на дисплея.
  • „Text Recognition“ може да разпознава текстово съдържание, което присъства в дадено изображение. Ако е намерено такова, ще бъде прочетено при маркиране на изображението.

Забележка: Към настоящия момент чрез гореописаните функции не може да се разпознава текст на кирилица.

Получаване на повече информация за дадено изображение

Когато екранният четец VoiceOver разпознае снимка, с плъзгане нагоре и надолу бихте могли да получите повече информация за нея. Тя може да включва име на файла, ориентация, описание, дата и час на заснемане. Когато е налична повече информация за дадено изображение, това би могло да бъде съобщено с фразата „More content available“ или чрез звуков сигнал. Поведението на тази функция се задава посредством опцията „More Content“ в настройките на VoiceOver, раздел „Verbosity“.

Възможност за разпознаване на звуци

Тази опция е полезна за потребители със слухови нарушения. За да я включите, отидете в Settings, „Accessibility“, „Sound Recognition“. След изтегляне на необходимите данни, устройството ще е в състояние да разпознава някои по-често срещани звуци. Те са групирани в 4 категории: аларми, животни, домакинство и хора. За да бъде открит даден звук обаче, той трябва да е по-силно изразен от останалите. Когато е разпознат, ще бъде показано известие с придружаваща вибрация. Тъй като обикновено смартфоните получават доста уведомления, такова за разпознаване на определен звук може лесно да бъде пропуснато. Но все пак е хубаво да знаем, че от Apple работят и в тази посока.

Почукване по задната част на устройството(„Back Tap“)

Тази възможност е налична за iPhone XR/XS и по-нови. Тя позволява при двойно или тройно почукване по задната част на смартфона да се извършва определено действие. То може да бъде отиване на началния екран, активиране на Siri и много други. Бихте могли да си направите определена последователност от команди за гласовия асистент чрез приложението Shortcuts и също да я зададете като действие. Чувствителността на този тип жестове е висока и като цяло функцията работи много добре. Нейните опции се намират в Settings, „Accessibility“, „Touch“, „Back Tap“.

Фина настройка на слушалките Apple и Beats

Ако притежавате такива, вече можете да опитате да подобрите звука им. По-тихите шумове биха могли да бъдат усилвани автоматично, а разговорите и мултимедията да звучат по-изчистено, без изкривяване. Подобренията са подходящи за хора със слухови нарушения, но всеки може да пробва функциите и да реши дали са му от полза. Тези настройки се намират в Settings, „Accessibility“, „Audio/Visual“, „Headphone Accommodations“.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.