вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Оптично разпознаване на PDF файлове и изображения с NVDA Advanced OCR

В предишна публикация вече сме обсъждали вградената функционалност за оптично разпознаване на NVDA. Тя е подходяща за анализ на снимки в интернет и програмни прозорци с недостъпно съдържание. Тук ще си поговорим за добавката NVDA Advanced OCR, чрез която директно можете да разпознавате PDF документи и файлове с изображения от вашия компютър. Ето какво е необходимо да направите:

 1. Изтеглете добавката от нейния официален сайт, като използвате линка „Download“.
 2. Инсталирайте я по стандартния начин.
 3. Влезте в папката с файла, който искате да бъде анализиран.
 4. Маркирайте го и натиснете NVDA+Shift+R. Ще се появи прозорец с лента на напредъка. Колко ще продължи разпознаването, зависи от съдържанието на конкретния файл.
 5. Щом процедурата завърши, ще се покаже екран с текста от разпознатото изображение или PDF документ.
 6. Натиснете буква C, за да копирате цялото съдържание в клипборда или S, за да го запазите в TXT формат.

С NVDA Advanced OCR имате възможност да направите цялостна снимка на екрана, която ще бъде разпозната. За целта натиснете NVDA+Shift+Control+R. Ако в прозореца с открития текст има бутон или друга контрола, която искате да активирате, застанете върху нейното име и натиснете Enter. Ако желаете да използвате мишката, направете следното:

 1. Застанете върху текста, с който искате да взаимодействате.
 2. Натиснете NVDA+Shift+M за лаптоп клавиатурна подредба или NVDA+Наклонена черта от цифровия блок, ако използвате настолна. Така ще придвижите курсора на мишката.
 3. Натиснете левия бутон, при което ще осъществите щракване върху желания обект.

Добавката използва функционалността Windows OCR, която е вградена в операционната система. Ако резултатът от разпознаването не звучи смислено, най-вероятно е необходимо да зададете български като език за Windows OCR. Можете да го направите по следния начин:

 1. Отворете менюто на екранния четец с клавишната комбинация NVDA+N.
 2. Влезте в „Настройки“, „Опции“.
 3. Потърсете раздела „OCR на Windows“.
 4. Използвайте опцията „Език на разпознаване“, за да го промените.
 5. За да се запази настройката, натиснете бутона „OK“.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.