неделя 14 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Как да използваме клипборда в Android

Мобилната операционна система Android разполага с клипборд, подобен на този в Windows. В него се запазват копираните текстове и изображения. Клипбордът се управлява чрез активната в момента клавиатура. В тази публикация ще се спра по-подробно върху използването му с Gboard – екранната клавиатура на Google.

Тя е инсталирана в много Android устройства, като това не се отнася за тези на Samsung. Ако използвате такова, можете да я изтеглите от линка по-горе. След това отворете Gboard и изпълнете стъпките, чрез които ще я активирате и зададете като клавиатура по подразбиране.

За да копирате текст, можете да използвате командата на TalkBack „Копиране на последната фраза“. За целта застанете върху текста, изчакайте да бъде изговорен, отворете менюто на TalkBack с еднократно докосване с 3 пръста и активирайте функцията.

Ако текстът е разделен на абзаци, може да се наложи да копирате всеки поотделно. Зависи от приложението, в което се намира. Ако е съобщение в чат платформа, ще имате възможност да го копирате цялото, независимо от дължината му. В случай, че става въпрос за текст от приложение за новини, ще е необходимо да се копира и поставя на части.

Ако ви е нужен текст, който се намира в поле за редактиране, влезте в него и използвайте възможностите на TalkBack за маркиране и копиране. Когато сте в поле за редактиране, можете да отворите менюто на екранния четец и да изберете „Действия“. Ще се отвори подменю с команди за преместване на курсора, маркиране и така нататък. Имате възможност да използвате и жестове. Повече за тях можете да прочетете в нашата публикация Малко повече за новите жестове на TalkBack.

Щом вече имате копиран текст в клипборда, бихте могли да го поставите по следните начини:

 • Влезте в поле за редактиране.
 • В горната част на клавиатурата (над реда с числа) ще се покаже предложение с последно копирания текст. Изберете го и той ще бъде поставен.
 • Алтернативен вариант е да използвате жеста тройно почукване с 3 пръста.
 • Можете също да влезете в менюто на екранния четец и от там да изберете „Действия“, „Поставяне“.

Ако искате да използвате текст, който сте копирали по-рано, направете следното:

 1. Фокусирайте се над реда с числа на клавиатурата. Когато няма предложение с текст за поставяне, там се намират бутоните „Настройки“, „Още функции“, „Гласово въвеждане“.
 2. Влезте в „Буферна памет“.
 3. Ще се покаже списък с копираните по-рано текстове. За да поставите някой в полето, просто го изберете с двойно почукване с един пръст.

Имайте предвид, че клипбордът на Gboard запазва копираните текстове в рамките на един час. Ако искате някой от тях да е достъпен и след това, ето какво е необходимо да направите:

 1. Докато се показва екранната клавиатура, влезте в „Буферна памет“.
 2. В списъка намерете копирания текст, който искате да запазите.
 3. Почукайте два пъти с един пръст върху него и задръжте.
 4. От появилото се меню изберете „Фиксиране на елемента“. Имате възможност и да го изтриете.

Ако използвате екранната клавиатура на Samsung, необходимо е от горната дясна част да изберете „Разгъване на лентата с инструменти“, след това да влезете в „Системен буфер“. Поставянето на текст става по същия начин, както при Gboard.

Клиббордът на екранната клавиатура на Samsung запазва копираните текстове за неопределено време и не ги изтрива автоматично. Ако забележите, че даден текст вече е премахнат от раздела „Буферна памет“ на Gboard, превключете към клавиатурата на Samsung, влезте в „Системен буфер“ и ще го намерите там.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.