четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Използване на функцията за оптично разпознаване на NVDA

Ако искате да извлечете текста от изображение в интернет или имате проблем с достъпността на някое приложение, функцията за оптично разпознаване на екранния четец NVDA може да ви е от полза. Тя работи посредством вградените възможности за OCR в Windows 10 и 11.

За да използвате функцията за оптично разпознаване, фокусирайте се върху изображение или недостъпен прозорец на приложение. След това натиснете клавишната комбинация NVDA+R. Резултатът от разпознаването ще се визуализира под формата на обикновен текстов документ, в който можете да се придвижвате със стрелките. За да го затворите, натиснете Escape. Ако документът е празен, значи в текущия навигационен обект не е намерен текст.

В случай, че е необходимо да взаимодействате с недостъпен прозорец на приложение, можете да използвате функцията, за да активирате бутон, отметка или друг елемент от интерфейса. Ако в резултата от разпознаването присъства име на контрола, която искате да задействате, просто натиснете интервал или Enter върху текста. Той би могъл да е например „Next“ или „Continue“. Екранният четец ще симулира щракване върху елемента, стига това да е възможно.

Затворете резултата от оптичното разпознаване с Escape и отново задействайте функцията с NVDA+R. Така ще видите дали нещо в недостъпния прозорец се е променило след вашата намеса.

Ако при оптичното разпознаване е извлечен текст, но той не звучи смислено, можете да промените езика за OCR на NVDA. Такава ситуация ще възникне, ако се опитате да анализирате изображение с текст на български, а като език за разпознаване е зададен английски. За да го промените, направете следното:

  1. Отворете менюто на екранния четец с клавишната комбинация NVDA+N.
  2. Влезте в „Настройки“, „Опции“.
  3. Потърсете раздела „OCR на Windows“.
  4. Използвайте опцията „Език на разпознаване“, за да го промените.
  5. Натиснете бутона „OK“, за да се запазят промените.

За съжаление функцията не може автоматично да открива езика на текста, по тази причина се налага той да се задава предварително. Въпреки това ограничение, оптичното разпознаване на NVDA може да е полезно в различни ситуации.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.