четвъртък 23 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Как да включим функциите за достъпност в Google Документи, Таблици и Презентации

Потребителите с нарушено зрение често срещат затруднения, когато се опитат да редактират файл в Google Документи, Таблици или Презентации. Тези уеб приложения имат вградени функции за достъпност, но е нужно те да се включат ръчно за всеки профил в Google. Тук ще обясня как става това в Windows. Ето какво е необходимо да направите:

  1. Влезте в Google Документи, Таблици или Презентации.
  2. Активирайте бутона за създаване на нов файл или отворете съществуващ такъв.
  3. Натиснете клавишната комбинация Control+Alt+Z. Ще чуете съобщение, че поддръжката на екранен четец е активирана. Ако тя се окаже деактивирана, натиснете отново същата клавишна комбинация, за да я включите.

Ако по някаква причина този метод не сработи, изпълнете следните стъпки:

  1. Докато сте в Google документ, електронна таблица или презентация, натиснете клавишната комбинация Alt+T. Така ще се придвижите до меню инструменти. Ако това не се случи, натиснете Alt+Shift+T.
  2. Със стрелка надолу намерете раздел „Достъпност“ и натиснете Enter.
  3. В отворилия се прозорец маркирайте отметката „Включване на поддръжката на екранен четец“.
  4. Натиснете бутона „OK“, за да се запазят промените. Ще чуете съобщение, че поддръжката на екранен четец е активирана.

Така вече ще можете да редактирате документа, в който сте влезли. Тази настройка е свързана с вашия Google профил. Когато се впишете чрез друг браузър или компютър, поддръжката на екранен четец ще се активира автоматично.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.