вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Помощни средства

Брайловият часовник – роля, предимства, специфики

Какво представлява брайловият часовник? На какъв принцип работи? Каква е ролята му в ежедневието на незрящите и какво е предимството му пред говорещите часовници? Отговор на тези въпроси ще търсим в настоящата статия.

Брайловият часовник е предназначен преди всичко за напълно слепи хора. Използва се и от такива със слабо зрение, което не им позволява да се справят с часовниците за слабовиждащи. Ролята на брайловия часовник в живота на незрящите е огромна. Дава им по-голяма самостоятелност и независимост.

Какво представлява брайловият часовник?

На пръв поглед това е стандартен, обикновен часовник. Като всички останали часовници с тази разлика, че капачето му се отваря. Върху циферблата са поставени релефни точки. Часовете са разграфени. На 12, 3, 6 и 9 часа има по две точки, а на останалите – по една точка. Благодарение на тези маркери незрящият може, пипайки циферблата, да установи върху колко часа е малката стрелка и върху колко голямата. Следователно да се информира за текущия час.

При различните модели брайлови часовници капачето се отваря по различен начин. При някои откъм позиция 3 часа, а при други откъм 6 часа. Това може да става с бутон или чрез леко повдигане на капачето с пръст.

Предимства на брайловия часовник

Днес смартфонът и компютърът са неразделна част от ежедневието ни. От телефона или таблета можем лесно и бързо да чуем колко е часът. Компютър с инсталиран екранен четец също ще го съобщи веднага, но дали по всяко време е подходящо да се провери часът чрез глас? Отговорът по-скоро е не. И тук идва на помощ брайловият часовник. Той има редица предимства пред говорещите часовници и всички други устройства, които съобщават часа посредством глас.

Можете да го ползвате на обществени места. Да го вземете с Вас в киното, в театъра, на концерт, в училище или на лекции в университета. Така е сигурно, че няма да смущавате публиката и спокойно ще следите колко време остава до края на мероприятието. Нямате търпение кога ще свърши часът или лекцията? Отворете капачето на брайловия часовник и проверете спокойно. Бъдете сигурни, че няма да пречите на околните.

Докато вървите по улицата, често може да е шумно. Хвърчат автомобили, понякога крещят деца. И ако не успявате да чуете колко е часът от Вашия смартфон, с брайловия часовник не би имало такъв проблем. Друго важно предимство е, че можете да проверявате текущия час дори и през нощта. Без да се страхувате, че ще събудите другите в стаята.

Накратко, това е тактилен часовник. За да боравите с него, не е задължително да владеете брайловата азбука. Тактилните маркери са под формата на точки вместо числа.

Не бива да се подценява ролята на брайловия часовник в ежедневието, въпреки наличието на нови, по-напреднали технологии. Можете да споделите на Вашите незрящи познати, близки и приятели за възможността да се снабдят с брайлов часовник. Също и да им разкажете какво представлява, в какво се изразяват неговите предимства. А ако се чудите с какво да ги зарадвате за рожден ден, Коледа или друг специален повод, това би могло да е подходящ и практичен подарък.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели