вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Windows 11: Как да настроим Notepad да не отваря последния документ при стартиране

Текстовият редактор Notepad е вграден в Windows. Той е лесен за работа, не натоварва хардуера и по тази причина е широко използван въпреки, че не притежава много от възможностите на по-функционални приложения от този тип като например Microsoft Word.

В предишни версии на Windows при затваряне на незаписан файл в Notepad, се появяваше въпросително съобщение, чрез което можеше да се избере дали да се запазят промените. В Notepad за Windows 11 обаче, нещата не стоят по този начин. При затваряне на текстовия редактор, не се появява предложение за записване на файла. Когато отново отворите Notepad, ще се покаже последно редактираният документ с незапазени промени.

Такова поведение може да е объркващо за някои потребители. Но все пак има начин да се направи така, че текстовият редактор да предлага записване на текущия файл при затваряне, а при стартиране да създава нов (празен) документ. Ето какво е необходимо да направите:

  1. Отворете Notepad. Можете да го намерите в менюто Старт, като започнете да пишете името му в полето за търсене. Щом излезе като предложение, натиснете Enter.
  2. Влезте в лентата с менюта чрез клавиша Alt.
  3. Натиснете TAB, за да се фокусирате върху бутона „Настройки“. Активирайте го с Enter.
  4. В отворилия се прозорец намерете опцията „При стартиране на Notepad“. Натиснете интервал върху нея.
  5. От появилите се радио бутони изберете „Отваряне на нов прозорец“. Уверете се, че е отметната точно тази стойност, след което можете да излезете от настройките чрез бутона „Назад“.

При следващо затваряне на документ с Alt+F4, в който има незапазен текст, Notepad ще ви попита дали искате да бъдат записани промените. Ако ви устройва настоящото поведение на текстовия редактор в Windows 11, можете да затваряте файловете с Control+W. Тогава Notepad ще ви пита искате ли да се запазят промените, независимо от стойността на настройката за стартиране.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.