вторник 23 април 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Как да споделим текущото ни местоположение чрез Viber

Мобилното приложение Viber е една от най-популярните платформи за чат, аудио и видео разговори в България. Нейното използване представлява известно предизвикателство за потребителите с нарушено зрение. Трудно се приемат входящи повиквания с екранен четец, а достъпността на част от интерфейса не е съвсем задоволителна.

Въпреки това заради голямата му популярност, много хора с нарушено зрение използват Viber. Полезна функция на приложението е възможността за споделяне на текущото местоположение с друг потребител. Това може да е от полза в следните случаи:

  • Ако човек с нарушено зрение се намира на място, което не му е съвсем познато и загуби ориентация;
  • Когато е необходимо да се обясни на куриер къде точно трябва да отиде, за да достави поръчка;
  • Ако е нужно да се дадат по-подробни указания на приятел или роднина, за да стигне до текущото ни местоположение.

Общоизвестен факт е, че не всички хора с нарушено зрение могат задълбочено да обяснят на някого как да стигне до даден адрес. Тук на помощ идва възможността за споделяне на текущата ни локация чрез Viber. Почти всеки български потребител, който притежава смартфон, има и акаунт в приложението.

Това, което вашият чат събеседник ще получи е карта, на която е отбелязано къде точно се намирате. За да споделите местоположението си с друг потребител, направете следното:

  1. Отворете приложението Viber.
  2. Влезте в чата с човека, на когото искате да предоставите вашата текуща локация. Ако той не е сред контактите ви, изберете раздел „Още“, който се намира в долната дясна част на дисплея и активирайте командата „Добавяне на контакт“.
  3. След като сте отворили желания чат, натиснете бутона „Options menu open more“, който се намира вляво от полето за текстово съобщение.
  4. От списъка с възможности изберете „Локация“.
  5. Ако не сте го разрешили по-рано, ще бъдете попитани дали Viber може да използва вашето местоположение. Позволете достъпа, след което ще се покаже изображение с текущата ви локация.
  6. Натиснете бутона „Изпр. на местопол.“. Вашият чат събеседник ще получи съобщение с карта, по която лесно може да се ориентира къде точно се намирате.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.