вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Лидерът в помощните технологии за хората със зрителни увреждания Freedom Scientific отново зарадва своите потребители с усъвършенстване на продуктите си и полезни нововъведения.

Публичната бета версия на JAWS® 15 вече е факт и е достъпна за сваляне. За потребителите, закупили лиценз за JAWS 14, тя ще работи с него. Ако в момента нямате такъв, настоящата бета версия ще функционира в демо режим.

Финалната е планувана за края на октомври.

Този ранен вариант на JAWS 15 не пречи на работата на другите му версии или на MAGic® – както обикновено, можете да ги ползвате, дори когато бета версията е инсталирана. Но след като излезе финалният вариант на JAWS 15, срокът на настоящата версия ще изтече и ще бъде необходимо да закупите валиден лиценз, за да я използвате извън демо режим.

Нововъведенията в тази версия са в малко по-различна насока. Добавена е поддръжка на устройства с тъч скрийн, работещи с Windows 8.

Освен регулярните подобрения в работата на JAWS с различни приложения, във версия 15 са внедрени и следните нови функции:

  • Разработен нов режим за четене – touch cursor, който позволява навигиране чрез клавиши по обектите върху екраните от тип Touch screen
  • Бързи клавиши за придвижване в режим докосване
  • Режим, позволяващ на напреднали потребители да навигират по йерархията на обектите, от които е съставен даден прозорец
  • Поддръжка на екраните от тип touch screen, предназначени да се ползват чрез Windows 8. За целта са създадени жестове, специално предназначени за JAWS. За да работят безпроблемно, необходимо е екранът да поддържа поне 5 точки на докосване
  • Поддръжка на гласове за Vocalizer expressive synthesizer, създадени специално за JAWS
  • Нова функция Speech history, позволяваща преглеждане на последните 50 произнесени от JAWS съобщения
  • Подобрена поддръжка за Skype (версия 6.3 и следващи)
  • Добавени са драйвери за брайлови дисплеи от други производители, улеснено е превключването на кодовите таблици, четенето на такива в документи и др.

Публичната бета версия на JAWS можете да изтеглите от сайта на производителя www.freedomscientific.com.

Известно е, че незрящите и зрително затруднените искат да ползват своите смартфони и таблети в движение със същата гъвкавост и самостоятелност както другите хора. Сега те ще могат да сдвояват своите iOS, Android™ и Symbian устройства с брайловите дисплеи Focus Blue.

Сподели