вторник 23 юли 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Софтуер

Използване на приложението WhatsApp в Windows

WhatsApp е едно от най-популярните приложения за текстов и видео чат. Налично е за Android, iOS и Windows.

Версията за операционната система на Microsoft е достъпна и удобна за използване с екранен четец, което я прави една съвсем пълноценна алтернатива на Facebook Messenger. За да работи приложението, е необходимо компютърът и смартфонът ви да са свързани към интернет.

WhatsApp за Windows синхронизира данни от вашето мобилно устройство и не може да работи независимо. Затова ако по някаква причина приложението не иска да отваря хронологията на даден чат, рестартирайте WhatsApp на телефона и компютъра и го оставете отворен на двете устройства.

За да използвате приложението в операционната система на Microsoft, направете следното:

  1. Изтеглете го от неговата официална страница или Microsoft Store. Предимствата на първия метод се изразяват в това, че след като стартирате изпълнимия файл, инсталацията ще се осъществи автоматично и ще бъде създадена икона на работния плот.
  2. При първото стартиране на приложението ще се визуализира екранът за вписване. В него има QR код.
  3. Отворете WhatsApp на вашия смартфон.
  4. Ако използвате Android, натиснете бутона „Още опции“ в горната дясна част на дисплея и изберете „WhatsApp Web“. За iOS влезте в „Settings“, „WhatsApp Web/Desktop“.
  5. Ще бъде поискан достъп до камерата на вашето устройство.
  6. След като го предоставите, насочете смартфона към дисплея на компютъра, докато се показва началният екран с QR кода. Не е необходимо да е твърде прецизно, затова тази процедура съвсем спокойно може да се изпълни и от човек с нулево зрение.
  7. Щом приложението на смартфона засече показания QR код, вариантът за Windows ще бъде вписан и можете да го използвате.

На началния екран се показва списъкът с чатове. Влезте в някой от тях, за да се визуализира хронологията.

Можете да изпращате съобщения чрез полето за въвеждане на текст и клавиша Enter. До всяко съобщение има индикатор, който показва дали е изпратено („Sent“), доставено („Delivered“) или прочетено („Read“). Тези състояния се докладват от екранния четец при придвижване в хронологията.

Чрез WhatsApp за windows могат да се провеждат аудио и видео разговори, както и да се изпращат гласови съобщения. Последното става посредством ненаименования бутон веднага след текстовото поле. Активирайте го и съобщението ще започне да се записва. За да го изпратите, натиснете Enter.

Приложението може да бъде използвано и чрез вашия браузър на адрес web.whatsapp.com. Начинът за вписване е сходен с гореописания.

Забележка: За влизането във версията за Windows, изтеглена от официалния сайт на WhatsApp, поне при мен беше необходимо да го рестартирам, за да се покаже Qr кодът. За уеб вариантът трябваше да натисна Enter върху изображението „Scan me!“ по същата причина. Имайте предвид тези особености, ако сканирането на кода не сработи от първия път. За версията от Microsoft Store няма такова усложнение.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.