вторник 21 май 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

Ръководства

Използване на функцията „Четене на глас“ в Microsoft Edge

Уеб браузърът Microsoft Edge, който е инсталиран по подразбиране в Windows 10 и 11, разполага с удобна функционалност за прочитане на текстове чрез речев синтезатор. Тук ще обясня какво представлява тя и как можете да я използвате. Функцията има следните предимства:

 • Активира се лесно с клавишната комбинация Control+Shift+U;
 • Четенето започва от заглавието на публикацията;
 • Позволява използване на висококачествените гласове Kalina и Borislav, разработени за платформата Microsoft Azure.

За да активирате и настроите функцията „Четене на глас“ в Microsoft Edge, направете следното:

 1. Стартирайте браузъра и отворете новина, статия или друг тип уеб страница с текстово съдържание.
 2. Натиснете клавишната комбинация Control+Shift+U, за да активирате функцията „Четене на глас“. Ако уеб страницата е форматирана правилно, прочитането ще започне от заглавието на материала. В зависимост от настройките на вашата операционна система, текстът ще бъде възпроизведен чрез някой от вградените гласове за английски език в Windows или българския глас Microsoft Ivan.
 3. След като изговарянето започне, ще бъдете фокусирани в лентата с настройки на функционалността. Намерете и активирайте бутона „Пауза на четенето на глас“, за да спрете временно речта.
 4. Ако текущият синтезатор не ви устройва, активирайте бутона „Опции за глас“. Ще се покаже прозорче с падащо меню и плъзгач за скоростта.
 5. Влезте в менюто и изберете например гласа „Microsoft Kalina Online (Natural) – Bulgarian (Bulgaria)“, „Microsoft Borislav“ или друг.
 6. Можете да зададете приемлива за вас скорост чрез предназначения за това плъзгач.
 7. Натиснете 2 пъти клавиша Escape, за да се върнете в основната лента на функционалността.
 8. Намерете бутона „Продължете четенето на глас“ и го натиснете. Изговарянето на публикацията ще започне с избрания речев синтезатор и предпочитаната от вас скорост.

Когато отново отворите материал, който искате да ви бъде прочетен, натиснете Control+Shift+U. Речта ще започне да се възпроизвежда според зададените настройки. За да я спрете, натиснете същата клавишна комбинация.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook. Можете да разгледате и продуктите в нашия електронен магазин.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.