вторник 18 юни 2024

БГАСИСТ ООД

Информационен сайт на фирма БГАСИСТ ООД

РъководстваСофтуер

iOS 13: Основни нововъведения и някои особености

След неколкомесечно чакане, от вчера 19 септември новата версия на iOS стана достъпна за крайните потребители. Тя включва множество подобрения засягащи хората с нарушено зрение, по-важните от които са:

 • По-усъвършенствана Siri. Сега гласът на асистента звучи по-близко до естествения човешки говор, с по-ясно изразена интонация.
 • Добавена е функцията гласов контрол. Тя представлява набор от възможности за управление на устройството чрез гласови команди.
 • Налични са нови звуци за екранния четец Voice Over, както и обратна връзка чрез вибрации. Тя доста напомня на тази в Android. Когато фокусирате елемент, почукате два пъти върху него, стигнете в края на списък и при много други събития, те ще бъдат оповестявани както чрез звук, така и с различни типове вибрации.
 • Контекстно меню към някои приложения. То предлага изпълнение на по-важни техни команди направо от началния екран. Опцията може да се активира чрез плъзгане нагоре и надолу, когато чрез шайбата („Rotor“) на Voice Over е избран елементът „Actions“.
 • Улеснено скролиране. Сега в повечето екрани при включен Voice Over, в дясната част на дисплея има контрола, наречена „Vertical scroll bar“. Докато сте върху нея, с плъзгане нагоре и надолу можете да се предвижвате между страниците в даден списък.
 • Когато снимате с камерата, вече се докладва повече информация за хората, които попадат в снимката. Освен техния брой, съобщава се и бъдещото им положение, нивото на камерата. Voice Over може да разпознае лицето на някого, ако името му е зададено в библиотеката със снимки.
 • Възможности за персонализиране на жестовете с докосване, както и на клавишните комбинации, използвани чрез физическа клавиатура.
 • Задаване на гласови профили („Activities“). Те могат да бъдат извиквани автоматично при отваряне на дадено приложение или чрез шайбата на Voice Over.
 • Персонализиране на пунктуацията. Могат да се определят нейни групи, които да бъдат произнасяни, да се игнорира определен символ или да се промени текстът, чрез който бива докладван.
 • Забраняване на функцията за откриване на езици. Понякога Voice Over автоматично променя гласа, когато срещне текст на друг език. Това може да бъде контролирано чрез превключвателя „Detect Languages“ в опциите на екранния четец.

За повече подробности, можете да прочетете тази статия на английски.

След като инсталирате iOS 13, ще забележите 2 основни особености:

 1. Ако преди сте използвали гласа Samantha с Voice Over, след обновяването ще чуете британския Daniel.
 2. При работа с устройството, ще забележите множество вибрации при предвижване и взаимодействие с различните контроли.

Задаване на Samantha като глас по подразбиране

Ако като мен сте свикнали да използвате вашето iOS устройство с този глас, ето как да си го върнете:

 1. Влезте в приложението „Settings“.
 2. Намерете раздела „Accessibility“, след това „Voice Over“ и отворете секцията „Speech“.
 3. Активирайте опцията „Voice“, след което ще се визуализира списък с наличните гласове.
 4. Намерете групата „ENGLISH (US)“ и изберете „Samantha“.
 5. Накрая е необходимо да определите качеството на гласа, което може да бъде нормално или подобрено („Enhanced“).

Премахване на обратната връзка чрез вибрации

Тя може да бъде полезна за доста потребители, но със сигурност на някои не би им било приятно при работа със смартфона, често да усещат различни вибрации. Ето как можете да ги изключите:

 1. Отваряте приложението „Settings“, след това намирате „Accessibility“, „Voice Over“, „Audio“.
 2. Влизате в раздела „Sounds & Haptics“, откривате превключвателя „Haptics“ и го поставяте в положение „Off“. Така ще изключите новия вид вибрации.

Ако искате да прочетете повече за промените в iOS 13, можете да разгледате тази статия.

Очаквайте още интересни материали тук, както и на страницата ни във Facebook.

Сподели

Стефан Цвятков

Роден съм в Габрово, но живея в София. Не мисля, че съм толкова пестелив, както е известно за повечето габровци. Харесва ми да чета книги и всякакви текстови материали, както и да слушам музика от различни жанрове. Технологиите са ми страст и се старая да се информирам за непрекъснато променящите се тенденции. Обичам да се ровя в настройки, да изпробвам различни приложения и устройства, като по този начин придобивам нови впечатления. В БГАсист се занимавам с превод на текстове от английски, изготвям и коригирам такива на български, събирам и обработвам информация от Интернет, съдействам при настройването на клиентски компютри и телефони.